Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

V hradeckém kraji je lednový zájem o antigenní testy nižší

O antigenní testování na koronavirus je na leden v Královéhradeckém kraji podstatně nižší zájem než teď. Do konce letošního roku jsou ale kapacity skoro obsazené. Antigenní testování v kraji zajišťují krajské nemocnice i další zdravotnická zařízení.

„O antigenní testy je v těchto dnech stále poměrně velký zájem. Dnešek je zcela obsazen. Na Silvestra ale ještě v odpoledních hodinách v náchodské a rychnovské nemocnici zbývají volná místa. O další lednové termíny zatím zájem výrazně klesá," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana k situaci v krajských nemocnicích.

V nemocnicích Královéhradeckého kraje bylo v pondělí vyšetřeno antigenními testy přibližně 700 lidí, necelých osmnáct procent z nich bylo pozitivních.

Antigenní testování zajišťují krajské nemocnice, Fakultní nemocnice Hradec Králové i soukromá nemocnice ve Vrchlabí. Nabízejí ho také některé soukromé ordinace. S antigenním testováním veřejnosti pomáhají i hasiči. Denní kapacita odběrů v krajských nemocnicích je zhruba 1600.

V kraji přibývá nakažených

Antigenní testování veřejnosti je zdarma a je dobrovolné. V Česku začalo v polovině prosince poté, co byli testováni učitelé.

Epidemická situace se v Královéhradeckém kraji se zhoršuje. Vyplývá to i z údajů krajských hygieniků. Ke včerejšímu dopoledni zaznamenali výrazný nárůst počtu potvrzených případů koronaviru, a to o 973 na 38.281. Jde o nejvyšší denní přírůstek za poslední týdny. Výrazně stoupl i počet aktuálně nemocných.

Index koronavirového protiepidemického systému PES je v Královéhradeckém kraji na 75 bodech. To odpovídá čtvrtému, tedy druhému nejhoršímu stupni rizika. V pátém stupni jsou tři okresy. Náchodsko, Rychnovsko a nově Trutnovsko. Zbylé dva, Hradecko a Jičínsko, spadají do mírnějšího čtvrtého stupně.

Hradecká fakultní nemocnice bude očkovat proti koronaviru od 2. ledna

Pokud dorazí do Fakultní nemocnice Hradec Králové vakcína proti koronaviru zítra, začne očkování v sobotu 2. ledna. Řekl to náměstek ředitele hradecké FN Zdeněk Tušl. Původní termín bylo pondělí 4. ledna.

Ohodnoť článek

Foto hygpraha.cz

Štítky antigenní test, Královéhradecký kraj, zájem, rychlý antigenní test, nemocnice, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Nemocnice Vrchlabí, s.r.o., Česko

V hradeckém kraji je lednový zájem o antigenní testy nižší  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.