Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dobrovolní hasiči v hradeckém kraji pomůžou s likvidací kůrovce

S likvidací kůrovcové kalamity a sázením stromků v Královéhradeckém kraji, pomůžou dobrovolní hasiči. Kraj pro ně vypsal nový dotační program se dvěma miliony korun. Žádosti o dotaci sbory dobrovolných hasičů nebo obce, které jednotky požární ochrany zřizují, budou moci podávat do konce letošního října.

„Neočekáváme, že se všichni zapojí do kácení stromů, ale nechtěli jsme tuto možnost úplně vyloučit. Věřím, že výsadba nových stromů bude hlavním účelem dotačního programu, a že zároveň poslouží při výchově hasičské mládeže," uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Výše podpory se bude pohybovat od 3000 korun do 100.000 korun a je stanovena na 150 korun za metr krychlový vytěženého dřeva a na tři koruny za jednu vysazenou sazenici.

Starosta krajského Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Jiří Orsák očekává, že do lesa půjde pracovat řada hasičských sborů, zejména těch, které pracují s mládeží. Těžbu dělanou hasiči označil za trochu problematickou. "Do těžby se mohou zapojit pouze ti členové, kteří mají oprávnění na práci s motorovou pilou při kácení," řekl.

Již loni kraj zavedl dotační program na asanaci kůrovcového dřeva a výstavbu oplocenek u nových výsadeb pro majitele lesů o výměře do 50 hektarů. Z desetimilionové krajské dotace loni majitelé lesů vyčerpali přes šest milionů korun. Letos má kraj v programu k rozdělení opět deset milionů korun. Hejtmanství chce dotacemi vlastníky lesů motivovat ke včasnému pokácení kůrovcového dříví ještě "za zelena" se škůdcem ve dřevě. Když už kůrovec vyletí a strom uschne, tak na dotaci není nárok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kůrovec, hasiči, hradecký kraj, sázení stromků, dotace, Královéhradecký kraj, sbor dobrovolných hasičů, les, dřevo, Jiří Štěpán, ČSSD, SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Praha - Hloubětín - v likvidaci, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolní hasiči v hradeckém kraji pomůžou s likvidací kůrovce  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.