Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na stavbu první etapy obchvatu Opočna získá kraj 42 milionů korun

Stavba opočenského obchvatu jde podle plánu. Ministerstvo průmyslu a obchodu na něj poskytne 41,8 milionu korun. Přijetí dotace schválila rada Královéhradeckého kraje. Obchvat má být hotový letos v srpnu.

Harmonogram stavby nenarušilo ani vyhlášení nouzového stavu vládou. Kraj zatím profinancoval 89 milionů z částky 145 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu, teď poskytne postupně slíbenou dotaci ve výši 41,8 milionu korun „A to na základě předložených faktur od dodavatele stavby za rok 2020 a na základě uzavřených kupních smluv na vykupované pozemky,“ řekl radní pro oblast investic Václav Řehoř.

„V rámci první etapy obchvatu vzniká nová komunikace, která obejde město ze severu,“ dodává Řehoř. Začne na kruhovém objezdu, který vznikl na křižovatce silnice II/304 vedoucích z Opočna na Bohuslavice a silnice třetí třídy směřující na České Meziříčí. Obchvat má vyústit nad rybníkem Broumar na silnici, která vede do Dobrušky.

„Na stavbě jsou hotovy zemní práce, realizována většina konstrukčních vrstev komunikace, okružní křižovatka, nové napojení silnice II/304, vyvolané přeložky sítí a protihlukový val. V současné době dokončujeme protihlukové stěny, následně bude vytvořeno mimoúrovňové křížení cyklostezky, doděláváme živičné vrstvy a další dokončovací práce,“ okomentoval průběh stavby první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy.

Díky první etapě obchvatu Opočna, bude odvedena velká část dopravy z průmyslové zóny mimo centrum města. To je teď zatíženo, kvůli těžkým nákladním autům, hlukem a znečištěním. Nová silnice poslouží zároveň jako spojnice mezi Dobruškou a Hradcem Králové a jako hlavní přístupová silnice do rekreačních oblastí Orlických hor. Od zástavby města, oddělí silnici protihlukové stěny a val osázený dřevinami. Sníží se tím prašnost a hluk projíždějících automobilů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto opocno.cz / Tomáš Kořínek

Štítky obchvat Opočna, stavba, Královéhradecký kraj, hluk, prašnost, doprava, silnice, Opočno, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Václav Řehoř, Dobruška, Martin Červíček, České Meziříčí, Broumar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na stavbu první etapy obchvatu Opočna získá kraj 42 milionů korun  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.