Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

FOTO: Na Velké Deštné se začíná stavět rozhledna. Podívejte se, jak bude vypadat

Velká Deštná je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů v celých Orlických horách. Až doposud ale tento nejvyšší bod neměl žádnou majestátní rozhlednu, to se nyní změní.

Po letech plánování a připravování projektů se rozjely práce na výstavbě na více než sedmnácti metrové rozhledně. V minulosti se sice na vrcholu Velké Deštné nacházela drobná stavba, jen s velkou nadsázkou by se jí dalo říkat rozhledna. Vypadala jako nedokončený myslivecký posed a říkalo se jí Štefanova vyhlídka na počest místního hajného a bývalého člena Horské služby Štefana Matejíka.

Vítr a déšť

Tato rozhledna sloužila turistům od roku 1992 do roku 2003, kdy ji nahradila podobná stavba. I ta šla ale o sedm let později k zemi. A nyní začíná vyrůstat rozhledna zcela nová. Autory projektu jsou Architekti.in. Ve výšce 1 115 m. n. m. plánují vyšvyhnout rozhlednu inspirovanou zdejšími přírodními podmínkami.  Jak samotný název hory připomíná, zásadním klimatickým jevem, který se zde uplatňuje, je déšť. Druhým zásadním jevem, který neodmyslitelně patří k místním podmínkám, je vítr.

„Déšť unášený větrem se proto stal hlavním vizuálním a výtvarně-estetickým motivem návrhu. Dle různé síly větru padá déšť k zemi pod různými úhly. V extrémních klimatických podmínkách pak „prší“ vodorovně, na horském hřebeni případně i směrem vzhůru.
Pět nejvýznamnějších větrných podmínek charakterizují pět různých úhlů dešťových srážek, a také poměr pěti stran půdorysů rozhledny. Jednotlivé délky stran vychází z poměrů rychlostí zvolených pěti větrných podmínek,“
popsali autoři projektu.

Hotovo má být v říjnu

Nyní se konečně rozjely první stavební práce. Stavba celé rozhledny by neměla trvat déle než pár měsíců. Podle serveru iDnes.cz je termín dokončení stanoven na letošní říjen. Finální termín nezměnilo ani mírné zpoždění se začátkem realizace stavby, který ovlivnilo nepříznivé počasí.

Autoři | Foto Architekti.in

Štítky Velká Deštná, Deštné, Orlické hory, rozhledna, projekt

FOTO: Na Velké Deštné se začíná stavět rozhledna. Podívejte se, jak bude vypadat  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.