Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Skiareály v Královéhradeckém kraji hlásí ideální podmínky, jedou naplno

Lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji hlásí ideální sněhové podmínky. V Krkonoších a Orlických horách leží na sjezdovkách velkých středisek od 40 do 160 centimetrů sněhu. V provozu jsou i sjezdovky v menších areálech.

Ve SkiResortu Černá hora - Pec mají lyžaři k dispozici 43 kilometrů sjezdovek v pěti areálech a další atrakce, jako třeba snowtubingovou dráhu na Formánkách v Janských Lázních. „Ve východních Krkonoších během týdne napadl další čerstvý sníh. Na víkend tak budou ve SkiResortu Černá hora - Pec otevřené všechny sjezdovky," uvedla pro mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Denně je otevřená také Černohorská sáňkařská cesta, na Protěži v Janských Lázních a Javoru v Peci pod Sněžkou je od 18:00 do 21:00 k dispozici také večerní lyžování. Na Černé a Světlé hoře a nad Pecí pod Sněžkou jsou upraveny desítky kilometrů běžkařských tratí.

V plném provozu je také největší krkonošské zimní středisko Špindlerův Mlýn, tam lze lyžovat na více než 25 kilometrech sjezdovek. V nabídce jsou doplňkové služby a různé atrakce. „Ve Skiareálu Špindlerův Mlýn máme naprosto ideální podmínky, zimní sezona je v plném proudu. V provozu jsou všechny lanovky, vleky a všechny sjezdovky, na kterých je přes metr a půl sněhu," řekl vedoucí skiareálu René Hroneš. Ve Špindlu je k dispozici i závodní trať v horní části sjezdovky Hřiště ve Svatém Petru. „Včera (ve středu) tam Ondra Bank zajel čas, se kterým se mohou všichny lyžaři porovnávat," řekl Hroneš.

V okolí Špindlerova Mlýna jsou udržovány desítky kilometrů běžeckých tratí. „Ve Špindlu je k dispozici asi tisíc parkovacích míst, některá přímo u lanovek, některá o kousek dál. Spojení mezi nimi a nástupními místy na lanovky zajišťují skibusy zdarma. Takže problémy v dopravě vůbec neregistrujeme," dodal Hroneš.

V Krkonoších se lyžuje například i v areálu SKIMU v Horní Malé Úpě, v Herlíkovicích nebo v Mladých Bukách. V plném provozu jsou také velká střediska v Orlických horách v Deštném a Říčkách plus řada menších.

Na hřebenech Krkonoš leží přes dva metry sněhu, v Orlických horách přes metr. V Krkonoších platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti. Uvolnění laviny je tak možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to hlavně na strmých svazích se sklonem přes 35 stupňů. V lavinových katastrech, ke kterým patří Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, se mohou uvolnit laviny z nového sněhu a laviny deskové. Podle dnešního hlášení horské služby je "tendence lavinového nebezpečí setrvávající".

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, rekreace, hory, Královéhradecký kraj, sjezdovka, Krkonoše, Orlické hory, Špindlerův Mlýn, lavina, Janské Lázně, Černá hora, lanová dráha, Pec pod Sněžkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skiareály v Královéhradeckém kraji hlásí ideální podmínky, jedou naplno  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.