Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silný vítr opět zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku

Silný vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Z Růžové hory to je na vrchol Sněžky 2,5 kilometru pěšky. Lanovka na Sněžku může jezdit do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Podle meteorologů by dnes mohl na hřebenech Krkonoš foukat vítr rychlostí až kolem 70 kilometrů v hodině. Provoz jiných lanovek v Krkonoších dnes vítr neomezil.

Dnes dopoledne byla na hřebenech hor silná mlha a teplota se pohybovala kolem minus pěti stupňů pod nulou. V nižších polohách bylo tepleji, například Pec pod Sněžkou hlásila minus jeden stupeň Celsia.

Sněhu je na hřebenech hor kolem 150 centimetrů a platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné stupnice. Tento stupeň je charakterizován jako značné lavinové nebezpečí. "V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů," uvedl Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Meteorologové na dnešek na horách předpovídají občasné sněžení. Teploty by se na hřebenech hor měly pohybovat kolem minus dvou stupňů kolem minus dvou stupňů Celsia. Vítr by na horských silnicích mohl tvořit sněhové jazyky a závěje.

Autoři | Foto Michal Vodička

Štítky ČR, rekreace, počasí, vítr, lanovky, Sněžka, lanová dráha, Krkonoše, Pec pod Sněžkou, Růžová hora, kabinová lanovka, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr opět zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.