Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Vinaři z Královéhradeckého kraje si letošní ročník pochvalují

Vinaři v Královéhradeckém kraji hovoří o ročníku 2018 většinou v superlativech. Vína z letošní sklizně dosahují kvality přívlastkových vín, a co víc, oproti jižněji položeným oblastem si místní vína uchovala svěžest. Lukáš Rudolfský, spolumajitel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, které patří první registrovaný vinohrad v hradeckém kraji v obci Kuks na Trutnovsku, je jedním z nich.

„Co se kvality týče, jde o zcela výjimečný ročník. Nebojím se říci, že na Kuksu jde o historicky nejlepší ročník. I bílá vína si tady na Kuksu zachovala dostatek kyselin, se kterými mnozí vinaři letos bojovali. Vína z Kuksu jsou opravdu skvělá, máme se na co těšit," řekl Rudolfský.

Vinaři v Kuksu hospodaří na půlhektarové vinici v labském údolí na strmé stráni naproti baroknímu hospitalu od roku 2005. Na opukovém podloží jsou vysazeny keře tradičních burgundských odrůd Rulandské bílé, šedé a modré a také zapomenuté odrůdy našich předků Tramínu bílého nazývaného Brynč.

Kukská vinice většinou produkuje šumivá vína, která si nekladou na vyzrálost hroznů takové nároky. Letos tomu bylo ale jinak. „Vzhledem k tomu, že vyzrálost hroznů byla letos skutečně vysoká, šumivé víno jsme nedělali. Vytvořili jsme také speciální šarži Tramínu bílého, což se nepodaří vždy," řekl Rudolfský.

Zajímavostí kukské vinice je i to, že vinné keře tam vinaři pěstují archaickým způsobem, takzvaně na hlavu, to znamená, že se vinná réva vyvazuje k jedinému kůlu a pne se do výšky. „Sebrali jsme asi 950 kilogramů hroznů a udělali zhruba 550 litrů vína. U Brynče byla cukernatost 21 stupňů, což je v kvalitě pozdního sběru, u burgundských odrůd ještě vyšší," řekl Rudolfský.

V regionu jsou dva registrované vinohrady - v Kuksu na Trutnovsku a v Litoboři na Náchodsku. Kromě nich je v Královéhradeckém kraji přes deset menších vinic, každá s více než stovkou keříků vinné révy, které obhospodařují vinařští nadšenci. Na okraji Trutnova na dohled Krkonoším má vinohrad s asi 200 keříky Jiří Novotný.

„Za těch jedenáct let, co to tady dělám, je to naprosto nejlepší ročník. Cukernatost u odrůdy Solaris byla 21,5 stupně. Hrozny mi začaly zahnívat, tak jsem to musel sklidit dříve, jinak bych dosáhl ještě vyšší cukernatosti. Cabernet cortis měl přes 22 stupňů, což je pro mě naprostá senzace," řekl Novotný. Letos sklidil asi 180 kilogramů hroznů a vyrobil z toho přes 100 litrů vína.

Každoročně v prosinci se v Litoboři koná košt regionálních vín. „I další vinaři, se kterými jsem se tam letos setkal, hovořili o letošním ročníku jako o velmi dobrém nebo výjimečném," dodal Novotný.

Vinařská tradice v kraji se obnovuje posledních asi patnáct let. I když počasí vinařům začíná přát, často se potýkají s jarními mrazíky.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zajímavosti, víno, zábava, Trutnovsko, Královéhradecký kraj, vinice, Kuks, okres Trutnov, vinařství, Kutná Hora, Jiří Novotný, Litoboř, Rulandské bílé

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři z Královéhradeckého kraje si letošní ročník pochvalují  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.