Studenti Střední školy gastronomie a služeb (SŠGS) v Nové Pace na Jičínsku vyrobí každoročně před Vánoci téměř tunu různých druhů vánočního cukroví. Autory jsou studenti oboru cukrář.
Zřizovatelem školy je Královéhradecký kraj. "Začali jsme první týden v listopadu a budeme končit 17. prosince. Do výroby cukroví je zapojeno 110 studentů, všichni jsou z oboru cukrář. Vyrábíme tolik cukroví, kolik jsme schopni prodat a kolik máme objednáno. Například od nás bere cukroví vojenská zotavovna nebo některé hotely," řekla vedoucí učitelka odborného výcviku budoucích cukrářů novopacké SŠGS Bohuslava Kuhnová.
Studenti novopacké školy vyrábějí devět druhů vánočního cukroví. "Upečeného cukroví bude asi 900 kilogramů, možná i více. Budou to tisíce kousků cukroví. Každoročně děláme zhruba stejné množství cukroví. Neřekla bych, že je to pro studenty nějak zvlášť náročné. To, co nyní dělají, dělají celý rok, mají to v osnovách," řekla Kuhnová.
Podle ní se škola snaží hledat nové tvary cukroví i nové recepty. "Náklady na výrobu cukroví každoročně rostou, vycházíme z možností, které máme," dodala Kuhnová.
Vánoční cukroví patří k nejrozšířenějším tradicím Vánoc. V současné podobě se objevilo v 19. století a patřilo do prostředí vyšších vrstev. Skladba cukroví se změnila po začátku 20. století, kdy přibyly vanilkové rohlíčky, různé druhy čokoládových pochoutek, máslového pečiva slepovaného různými náplněmi, s čokoládovou či jinou polevou, dozdobené ořechy či mandlemi. V poslední době klasické vánoční cukroví dostává alternativu v podobě zdravějších variant. Jde třeba o cukroví s fruktózou vhodné i pro diabetiky nebo pro ctitele zdravého životního stylu.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.