Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Jičín poplatky za odpady, psy, pobyt a užívání prostranství zvyšovat nebude

Město Jičín by poplatky za vyvážení odpadů, ze psů, z pobytu v ubytovacích zařízeních a za užívání veřejného prostranství od ledna 2024 měnit nemělo. Doporučila to rada města, konečné slovo budou mít zastupitelé.

Rada města však přijala nové textace vyhlášek tak, aby jejich znění odpovídalo formulacím v novele zákona o poplatcích. "V návrzích vyhlášek tak nejsou věcné změny. Nadále v nich jsou zakomponována dosavadní osvobození a úlevy nad rámec zákona dle stávajících vyhlášek," uvedl mluvčí.

"Dílčí změna se týká pouze vyhlášky o poplatku za užívání veřejného prostranství. Navržený text vyhlášky nově uvádí, že nádvoří Valdštejnského zámku a zámecká zahrada jsou vyjmuty z veřejných prostranství podléhajících zpoplatnění. Město pro ně má stanovena samostatná pravidla užívání. Nové texty vyhlášek by měli zastupitelé schvalovat 1. listopadu," řekl mluvčí radnice Jan Jireš.

Například základní poplatek za svoz a likvidaci odpadu letos v Jičíně činí 612 korun za dospělého člověka a rok. Loni byl odpadový poplatek 552 korun. Místní poplatek z pobytu v Jičíně činí 20 korun za osobu a každý započatý den. Je stejný jako Trutnově nebo v Náchodě. Základní poplatek za psa v bytě je 1000 korun za rok, v rodinných domech činí sazba 400 korun za psa.

V Jičíně vládne koalice ve volbách vítězného hnutí ANO s lidoveckým Sdružením pro Jičín a Volbou pro město. V zastupitelstvu má trojkoalice nejtěsnější většinu 11 z 21 mandátů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jičín

Štítky ČR, správa, hospodářství, odpady, peníze, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín poplatky za odpady, psy, pobyt a užívání prostranství zvyšovat nebude  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.