Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Přes Českou republiku se běží mírový běh. Dnes se účastníci zastaví s pochodní i v Hořicích

Mírový běh s názvem Peace Run, je nejdelším štafetovým během s hořící pochodní. Rok, co rok se koná ve více než 140 zemích světa. Běžci neminuli ani Českou republiku. Hranice se Slovenskem překročili v neděli 1. srpna. Včera doběhli do Rychnova nad Kněžnou a dnes se odtud vydali do Hořic.

Vše začíná před budovou OSN v New Yorku, kde je zažehnuto několik pochodní. Ty se následně rozletí do různých kontinentů a běžci s nimi běhají. Přes Českou republiku se běží Evropská část. V roce 2020 začínal běh v Portugalsku. V paláci, kde zažehl pochodeň portugalský prezident.

Peace Run byl založen v roce 1987 sportovcem, umělcem a mírovým filozofem Sri Chinmoy, který byl následně inspirací pro lidi z nejrůznějších národů a kultur.

Běžci se současnou pochodní vybíhali z maďarsko-slovenských hranic, dostali se na Slovensko, přes Moravu k rakouským hranicím a dále do východních Čech. Včera doběhli i k česko-polskému hraničnímu přechodu Mladkov-Petrovičky/JKamienczyk a od něj do Rychnova nad Kněžnou.

Hořící Mírová pochodeň má symbolizovat vše, co nás spojuje bez ohledu národnost, kulturu a víru. Symbolizuje přátelství, porozumění, mír a harmonii.

V České republice je nyní mezinárodní tým, ve kterém jsou běžci ze Švýcarska, Maďarska, Ukrajiny nebo Polska. „Máme tu člověka, který mluví Japonsky a rakouskou houslovou virtuózku. Zajímavé je to, že kapitán českého týmu Ondřej Veselý, je zároveň i kapitánem Evropského týmu. Je to kluk, který má proběhaný úplně celý svět. Neexistuje kontinent, na kterém ještě nebyl. Se svými dvěma kamarády se snažil donést pochodeň i na Mont Blanc. Skončili přibližně dvě stě metrů pod vrcholem,“ říká jeden z koordinátorů Peace Runu Jaroslav Rosa.

Dnes se běží do Hořic

Z Rychnova dnes běžci vyrazili do Opočna, kde už proběhla ceremonie. Každým okamžikem vyběhnou směr Jaroměř a dnešek zakončí v pět odpoledne na nádvoří zámku v Hořicích. K běžcům, kteří se prostřídávají, se mohou přidat i místní a děti. Ve městech povede běžce městská policie.

V 16:45 se k účastníkům přidají v Hořicích mladí fotbalisté, florbalisté, skauti a klienti Denního stacionáře Klokan.

Na slavnostní ceremonii v Hořicích bude přítomna mistryně světa v brazilském bojovém tanci Capoeiru Hana Hošková. Zúčastní se i několikanásobný olympijský medailista, paralympionik v hodu diskem a basketbalista Miroslav Šperk. Oba jsou z Hořic.

Pochodeň mírového běhu držela například Matka Tereza, papežové, prezident České republiky Václav Havel.

Z Hořic zítra zamíří běžci s pochodní do Mnichova Hradiště, dále do Litoměřic a Žatce. Chtějí se dostat také na Boží dar a 12. srpna se dotknout hranic s Německem. Pochodeň se vždy dostává do Evropského parlamentu.

V příštím roce se uskuteční velký mírový běh, který se poběží přes všechny země Evropy a v plánu je i běh přes Hradec Králové.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Peace Run

Štítky Peace Run, Hořice, Rychnov nad Kněžnou, Královéhradecký kraj, mírový běh, pochodeň, Česko, Slovensko, OSN, New York, Šrí Činmoj, olympijské hry, Portugalsko, Evropský parlament

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes Českou republiku se běží mírový běh. Dnes se účastníci zastaví s pochodní i v Hořicích  |  Z kraje  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.