Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Druhé kolo senátorských voleb je u konce. Začíná sčítání hlasů

Druhé kolo senátorských voleb v Královéhradeckém kraji skončilo. Volební místnosti v Hradci Králové, Rychnově nad Kněžnou i Trutnově jsou zavřené. Začíná sčítání hlasů. Výsledky druhého kola senátorských voleb bývají známé do pár hodin.

Volební účast v druhém kole senátorských voleb není až tak veliká, komise proto sčítají menší počet hlasů. Do pár hodin budeme znát tři kandidáty, kteří usednou na senátorské křeslo. Podle vyjádření policie proběhlo i druhé kolo voleb bez komplikací. Problém nenastal ani co se týče dodržování hygienických předpisů a pravidel.

Za Hradecko se do druhého kola dostal právník a zastupitel Hradce Králové Jan Holásek a poslanec Jiří Mašek. V Trutnově bude senátní křeslo obhajovat starosta Vrchlabí a senátor Jan Sobotka a starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím. V Rychnově nad Kněžnou je v druhém kole senátor a učitel Miroslav Antl a Jan Grulich, ředitel základní a mateřské školy.

Volby do senátu se v České republice poprvé uskutečnily v listopadu roku 1996. Třetina senátorů byla tenkrát zvolena na šest let, třetina na čtyři léta a třetina na dva roky. Senátní volby se konají v sudých letech na podzim. Případné opakované volby se konají, pokud se kandidát postupující do druhého kola vzdal kandidatury, pozbyl práva volit, zemřel, byl odvolán anebo byla volba shledána neplatnou. O neplatnosti rozhoduje Nejvyšší správní soud.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky volby, 2020, Královéhradecký, kraj, senát, druhé, kolo, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Hradec Králové, sčítání, hlasy, Královéhradecký kraj, Jan Holásek, Jiří Mašek, Jan Sobotka, Jan Jarolím, Miroslav Antl, Jan Grulich

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhé kolo senátorských voleb je u konce. Začíná sčítání hlasů  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.