Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2020: Dnes je druhý volební den, jasno o vítězích by mohlo být v průběhu odpoledne

S osmou hodinou ranní se opět otevřely volební místnosti a lidé tak mají posledních šest hodin na to, aby mohli dát svůj hlas některému z kandidátů do zastupitelstva Královéhradeckého kraje a do Senátu. Volit je dnes možné pouze do 14. hodin.

Mobilní komise jezdila s urnami po domácnostech, které byly v karanténě

„V Královéhradeckém kraji požádalo o volbu z domova kvůli karanténě z důvodu koronaviru 107 lidí,“ řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechman. Včera je navštívily volební komise. Voliči odevzdávali hlasy do volební urny.

V každém okrese byla jedna mobilní komise s výjimkou Náchodska. Tady požádalo o volbu z domova nejvíce lidí. Proto tu jezdily mobilní komise dvě. Náchodsko je okres s nejvíce nakaženými koronavirem. Dnes už tyto komise žádné voliče navštěvovat nebudou.

Průběh voleb v Královéhradeckém kraji byl po celý včerejší den klidný,“ řekla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Volby do zastupitelstev a Senátu

V Hradci Králové byla volební účast za včerejší den mezi 20 až 25 procenty.

Letošní volby do krajských zastupitelstev jsou v pořadí šesté. Poprvé se takto volilo v roce 2000, poté už každé čtyři roky. Průměrný věk kandidátů pro letošní rok je 48 let. Nejstaršímu je 91 let a je tudíž i nejstarším kandidátem v dosavadní historii krajských voleb.

V Královéhradeckém kraji je nejmladšímu kandidátovi do krajského zastupitelstva 19 let a nejstaršímu 79 let. U voleb do Senátu je v nejmladšímu kandidátovi v kraji 41 let, nejstaršímu pak 73 let.

Volební okrskové komise začnou sčítat hlasy, jakmile se uzavřou volební místnosti. Tedy ihned po 14. hodině.  

ČTĚTE TAKÉ: VOLBY 2020: První volební den je za námi. Místnosti se otevřou opět zítra ráno

ČTĚTE TAKÉ: VOLBY 2020: Někteří lídři velkých stran v kraji už mají odvoleno

Ve volební místnosti včera zemřel člen komise, v Lounech pak starší muž 

V jedné z volebních místností zemřel, podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny, člen komise. „Byl nahrazen náhradníkem v dané okrskové komisi,“ dodal Mlsna.

Starší muž se poté zhroutil včera večer ve volební místnosti v Lounech. První pomoc mu na místě poskytli laici a hned na to i zdravotníci. Muže se ale zachránit nepodařilo. Na dobu nezbytně nutnou, kvůli tomu byly uzavřeny i některé volební okrsky. Hlasování bylo obnoveno krátce po 20. hodině.

Kupčení s hlasy

Podle náměstka ministra vnitra Petra Mlsny, byl kromě úmrtí zaznamenán ještě jeden závažný incident. Řekl to v České televizi. Mělo jít o podezření zapisovatelky jedné komise v Moravskoslezském kraji. Ta upozornila městskou policii na to, že jsou do volební místnosti dováženi voliči organizovaným způsobem.   

Novinkám pak Mlsna řekl, že se podezření na kupčení s hlasy týkalo svážení bezdomovců, kteří měli údajně hlasovat za úplatu. Podle policie mělo jít o Karvinsko. Policisté prověřují na Karvinsku možné narušení regulérnosti voleb. Důvodem je údajné uplácení voličů,“ řekl policejní mluvčí René Černohorský.

Podle informací České televize měli svážení voliči za to, že půjdou hlasovat slíbené dvě stovky nebo pivo a další občerstvení.

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk

Štítky volby, 2020, Krajské zastupitelstvo, Senát, kandidát, nejmladší, nejstarší, volební místnost, Královéhradecký kraj, Senát Parlamentu ČR, Petr Mlsna, okres Náchod, Česká televize, okres Karviná, Louny, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Dnes je druhý volební den, jasno o vítězích by mohlo být v průběhu odpoledne  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.