Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krajský soud v Hradci Králové dosud eviduje čtyři stížnosti na obecní volby

Krajský soud v Hradci Králové dosud registruje čtyři stížnosti v souvislosti s komunálními volbami. Poslední dvě se týkají Chotěboře na Havlíčkobrodsku, v jedné věci jde o neplatnost volby kandidáta a ve druhé navrhovatel napadá účelové bydliště jednoho z kandidátů. ČTK to dnes řekla mluvčí krajského soudu Kateřina Podeszwová. Do působnosti Krajského soudu v Hradci Králové spadají kromě Královéhradeckého a Pardubického kraje také okresy Semily a Havlíčkův Brod.

Devítitisícová Chotěboř má 21 zastupitelů. Komunální volby tam vyhrálo uskupení Pro vás se ziskem čtyř mandátů, následované uskupením ANO 2011 a SNK pro Chotěboř, uskupením ODS a nezávislí kandidáti a Pokračujeme v tom společně. Také subjekty na druhém až čtvrtém místě získaly po čtyřech mandátech. Pátá KDU-ČSL a šestá Chotěboř 2065 mají po dvou mandátech a KSČM obsadí v zastupitelstvu jedno místo, vyplynulo z webu volby.cz.

První stížnost registrovaná hradeckým krajským soudem v souvislosti s letošními komunálními volbami se týká netransparentnosti při výběru předsedy a místopředsedy volební komise v Bohuslavicích na Náchodsku. Ve druhé se navrhovatel domáhá přepočítání hlasů pro jednoho z kandidátů v Benešově u Semil, uvedli zástupci krajského soudu.

Desetidenní lhůta, v níž lidé mohou zpochybnit u správních soudů zákonný průběh a výsledky komunálních voleb, vyprší v pátek 7. října.

V souvislosti s komunálními volbami před čtyřmi lety Krajský soud v Hradci Králové obdržel 20 žalob, z toho 12 vyřizovalo pracoviště v Hradci Králové, včetně okresu Semily, a osm pobočka v Pardubicích, včetně okresu Havlíčkův Brod. Krajský soud tehdy vyhověl pouze stížnosti na volby v Rašíně na Jičínsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky ČR, soud, volby, obce, Havlíčkobrodsko, Krajský soud v Hradci Králové, Chotěboř, komunální volby, Havlíčkův Brod, Semily, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, okres Havlíčkův Brod, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský soud v Hradci Králové dosud eviduje čtyři stížnosti na obecní volby  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.