Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Voliči se zachovali rozumně a neuvěřili Babišovi, říká vítěz senátních voleb Czernin

Voliči se podle znovuzvoleného senátora v obvodu Jičín Tomáše Czernina (TOP 09) v senátních volbách zachovali rozumně a "neskočili na špek" předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Czernin, který je místopředsedou TOP 09, kandidoval za koalici Spolu a ve druhém kole senátní volby porazil kandidáta ANO Jaromíra Dědečka.

"Andrej Babiš by si měl uvědomit, že doba, kdy si myslel, že uspořádá republiku ku prospěchu svému, je pryč, a že lidi se od něj oblbovat nenechají. Z toho mám radost," řekl Czernin. Dodal, že se to ukázalo nejen v obvodu Jičín, ale napříč Českou republikou.

Senátorem ve volebním obvodu Jičín bude opět Tomáš Czernin (TOP 09). Získal 53,83 procenta hlasů. Druhý Jaromír Dědeček (ANO) obdržel 46,16 procenta hlasů. Druhého kola voleb se zúčastnilo 23,21 procenta voličů, v prvním kole, které proběhlo před...

Czernin uvedl, že ho zaskočila agresivní kampaň Jaromíra Dědečka, který na sociálních sítích uvedl, že Czernin a jeho manželka figurují ve firmách pobírajících v posledních letech stamilionové dotace. "Nic proti neziskovkám a jejich práci ani nic proti lesníkovi, ale není skoro 500,000.000 Kč pro jednu rodinu až moc? Jen se ptám," uvedl Dědeček.

"Mě živí pole, lesy, rybníky a systém je nastaven tak, že nemůžu hospodařit bez dotací. Na rozdíl od Andreje Babiše nejsem obviněn z toho, že bych něco zfalšoval a nějakou dotaci dostal neoprávněně. Že si berou, s prominutím, do huby moji manželku, byla sprosťárna. Voliči to prohlédli," řekl Czernin. Jehož manželka figuruje v neziskové humanitární organizaci Maltézská pomoc. "Veškerou práci dělá jako dobrovolník a sama do toho peníze přidává," řekl Czernin.

Podle Dědečka byl Czernin favoritem prvního i druhého kola. Rozhodlo podle něj to, že Czerninovy náklady na volební kampaň byly údajně pětkrát až šestkrát vyšší než jeho. "Dělal to s velkým štábem lidí, já to dělal ve čtyřech lidech bez jediného billboardu. Dále rozhodlo to, že se opět lidé semkli proti ANO," řekl Dědeček. Ke svým výrokům o dotacích protikandidáta uvedl, že na ně jen upozornil. "Nic jsem nekritizoval. Neříkám, že někdo něco zneužil," řekl.

V Senátu by Czernin chtěl pokračovat v práci ve výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost. "Věci, které jsme tam řešili, se v důsledku mezinárodněpolitické situace ještě vyhrotili," řekl. Dál by chtěl pokračovat i v práci pro krajany v zahraničí, v této věci je předsedou stálé komise Senátu.

Czernin ve druhém kole senátních voleb získal téměř 54 procent hlasů. Před šesti lety v senátních volbách Czernin ve druhém kole se ziskem 59 procent hlasů porazil jičínského starostu Jana Malého (ANO).

V Senátu Czernin před šesti lety nahradil sociálního demokrata Josefa Táborského, který byl senátorem v letech 2010 až 2016. Mezi roky 1998 až 2010 byl senátorem za Jičínsko Jiří Liška (ODS).

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Tomáše Czernina

Štítky ČR, volby, senát, Jičín, 2.kolo, Czernin, Tomáš Czernin, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Andrej Babiš, ANO 2011, Jaromír Dědeček, TOP 09, dotace, Senát Parlamentu ČR, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Voliči se zachovali rozumně a neuvěřili Babišovi, říká vítěz senátních voleb Czernin  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.