Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: V Hradci Králové pokročila jednání o pětikoalici. Kdo bude primátorem zatím není jasné

Pět politických subjektů dnes večer v Hradci Králové pokročilo ve vyjednávání o nové koalici, která by mohla v následujících čtyřech letech vést stotisícové město. Pětikoalici tvoří ODS, koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Všechny zúčastněné strany jsou ve shodě, že projekt pětikoalice je tou správnou cestou pro budoucí vedení Hradce Králové. Pokud se pět subjektů na koalici skutečně dohodne, vítězné hnutí ANO skončí s SPD v opozici. Pětikoalice by měla v zastupitelstvu 21 ze 37 křesel.

"Došli jsme k tomu, že jsme připraveni se domluvit. Společná jednání budou pokračovat příští týden," řekla kandidátka na primátorku koalice HDK a TOP 09 Pavlína Springerová (HDK).

Zástupci pětikoalice na dnešním jednání projednali programové priority všech zúčastněných subjektů, tématem byly i možnosti budoucího složení rady a vedení města. "Některé věci budeme ještě detailně diskutovat, ale nejsou tam zásadní problémy, které by znemožňovaly naši budoucí spolupráci. Jsme ve shodě, že tu neexistuje žádná jiná varianta a jsme připraveni to dotáhnout do konce. Nyní proběhne interní diskuse všech politických stran a hnutí," řekla Springerová.

Personální otázky nechtěli zástupci pětikoalice komentovat. "Všichni jsme si dali své požadavky a příští týden se o tom budeme bavit, v této chvíli by nebylo korektní vyrukovat s tím, kdo bude primátor, kdo bude náměstkem, jak jsou rozděleny pozice radních. Vyjednávání je na dobré cestě a zatím nemáme důvod navázat vyjednávání s někým jiným," řekl novinářům člen vyjednávacího týmu ODS Miroslav Hloušek. Zástupci pětikoalice se sešli již v sobotu večer po spočítání výsledků voleb.

ANKETA: Souhlasíte s vytvořením hradecké pětikoalice bez účasti vítězného hnutí ANO?

V Hradci Králové se pravděpodobně zopakuje situace, která nastala u krajských voleb v roce 2016. Vítězné hnutí ANO skončí v opozici a vládu města převezmou ostatní strany spojené v koalici. Posty primátora, náměstků a radních tak s největší...

Vítězné hnutí ANO a SPD skončí v opozici 

V komunálních volbách v Hradci Králové zvítězilo ANO se 13 mandáty. Koalice ANO a ODS by měla pouze menšinových 18 mandátů. Zájem o tuto koalici vyslovili krátce po volbách zástupci ANO, hnutí s ODS ve vedení města spolupracovalo v uplynulém volebním období. ANO uvedlo, že je připraveno se vzdát i místa primátora. Zastupitel za ANO Denis Doksanský tento týden v České televizi řekl, že rozhodující 19. hlas by pro možnou koalici ANO s ODS mohl dodat člen Trikolory zvolený do zastupitelstva na kandidátce SPD. Takovou možnost vzápětí Hloušek odmítl. Zbývající strany možné pětikoalice daly již dříve najevo, že odmítají koalici s hnutím ANO i SPD.

Komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO před druhým uskupením HDK a TOP 09 se sedmi mandáty, třetí byla ODS s pěti mandáty. Piráti mají čtyři mandáty, Rozvíjíme Hradec drží tři křesla, stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.

Před čtyřmi lety vytvořily koalici ANO, ODS a uskupení Změna pro Hradec a Zelení, primátorem se stal Alexandr Hrabálek (ODS). Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, volby, obce, Hradec Králové, koalice, vyjednávání, HDK, ODS, Piráti, Změna pro Hradec, Rozvíjíme Hradec, politika, primátor, ANO 2011, Hradecký demokratický klub, Svoboda a přímá demokracie, TOP 09, Česká pirátská strana, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V Hradci Králové pokročila jednání o pětikoalici. Kdo bude primátorem zatím není jasné  |  Volby  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.