Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Velká pardubická se dnes poprvé poběží bez diváků. Běžně je jich tu i dvacet tisíc

Hnědák Theophilos bude obhajovat loňské vítězství ve Velké pardubické z pozice největšího favorita. Jubilejní 130. ročník slavného překážkového dostihu se dnes uskuteční, ale kvůli pandemii koronaviru se poběží před prázdnými tribunami a s dotací sníženou z pěti milionů korun na tři.

Theophilos bude mít nového žokeje. Loni vyhrál s Josefem Bartošem, ale ten se kvůli zraněnému kolenu do jeho sedla letos nevyhoupne. Šanci od trenéra Josefa Váni staršího dostane Jan Odložil. I tak je Theophilos největším sázkovým favoritem v konkurenci osmnácti koní.

Závod odstartuje v 16:40.

"Udělám všechno, abychom dosáhli na co nejlepší výsledek," řekl Odložil médiím po oznámení, že pojede Theophilose. "Je to skromný, normální kluk. V dostihu je ale průbojný," řekl deníku Sport o Odložilovi Váňa, kterému nevyšla touha angažovat anglického žokeje Jamese Reveleye.

K soupeřům Theophilose má patřit zkušený dvanáctiletý Hegnus, předloni druhý. "Je v dobré formě, věk na něm není vidět. Má na to, aby míchal kartami vysoko," řekl trenér Radek Holčák. Hegnuse kurzem provede Slovák Lukáš Matuský.

Na start se posatví řada vítězů

O vítězství mají bojovat také Lodgian Whistle, Sottovento a předloňský vítěz Tzigane du Berlais s pětinásobným králem dostihu žokejem Janem Faltejskem. Na startu budou i další dva vítězové No Time To Lose (2017) a Ribelino (2015).

Osmou ženou na startu v historii Velké pardubické bude Veronika Škvařilová-Řezáčová v sedle outsidera All Scatera. Zvítězit dokázala jen Lata Brandisová s Normou v roce 1937.

Titul naposledy obhájila Orphee des Blins, která v roce 2014 uzavřela hattrick. Od té doby se vítězové střídají. "Je to absencí osobnosti, není nikdo výjimečný a o tolik lepší než ostatní," uvedl Bartoš v rozhovoru pro server jezdci.cz.

Tribuny budou prázdné

V hledišti většinou Velkou pardubickou sleduje přes dvacet tisíc diváků. Letos budou ochozy kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 prázdné. "Jezdce čeká smutný dostih," řekla pro fitmin.cz Martina Růžičková, která jako poslední žena dokončila dostih před šesti lety a v roce 2016 v roli trenérky připravila vítězného Charme Looka.

"Burácení, koření dostihů, bude chybět všem koním, aby podali lepší výkon než třeba v kvalifikaci. Vítězovi to ani nebudu závidět," konstatoval Bartoš.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Twitter.com/dostihypce

Štítky Velká pardubická, 130.ročník, koně, sport, jezdci, žokej, diváci, dostih, pandemie covidu-19, Josef Bartoš, Josef Váňa, Martina Růžičková, Lata Brandisová, Lukáš Matuský, Jan Faltejsek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká pardubická se dnes poprvé poběží bez diváků. Běžně je jich tu i dvacet tisíc  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.