Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vlekaři mají prst na spoušti sněžných děl, víkend přinese ochlazení

Hlavní lyžařská střediska v Královéhradeckém kraji jsou navzdory oblevě v provozu. Lyžuje se v Krkonoších i Orlických horách, některé areály však provoz omezily. Zlepšení podmínek očekávají už o víkendu.

Na hřebenech Krkonoš je 90 až 120 centimetrů sněhu. Platí tam druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti, uvedla na webu horská služba. V Orlických horách je na hřebenech okolo 20 centimetrů sněhu.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn je v provozu zhruba 20 kilometrů sjezdových tratí. Za plného provozu nabízí téměř 30 kilometrů sjezdovek. "O víkendu by mělo přijít výrazné ochlazení, což budeme moci využít k dosněžení zbytku sjezdovek. Je na nich okolo půl metru sněhu. Podmínky jsou u nás v rámci českých resortů, troufám si říct, jedny z nejlepších," řekla mluvčí střediska Vendula Kalenská. V provozu jsou areály Svatý Petr, Medvědín, Mísečky a Hromovka. V okolí upravují kilometry běžkařských tras, aktuální informace jsou na webu.

Ve východokrkonošském SkiResortu Černá hora - Pec je otevřeno 34 kilometrů sjezdovek v pěti areálech. Na sjezdovkách je od 30 do 90 centimetrů sněhu. SkiResort nabízí za plného provozu na jeden skipas lyžování na 50 kilometrech sjezdovek v šesti areálech, a to na Černé hoře, v Peci pod Sněžkou, v Černém Dole, Malé a Velké Úpě a ve Svobodě nad Úpou. Mimo provoz je nyní areál ve Svobodě nad Úpou. "Ve východních Krkonoších se dnes začalo ochlazovat a déšť postupně přechází ve sněžení. O víkendu se tak bude lyžovat na čerstvém sněhu a za mrazivých teplot," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Kvůli oblevě přerušilo provoz například středisko Mladé Buky u Trutnova. Opět by chtělo areál otevřít v pátek 5. ledna na večerní lyžování.

V Orlických horách v kraji jsou v provozu obě hlavní lyžařská střediska v Říčkách a Deštném. "Klimatické podmínky jsou teď velmi náročně, přesto lyžujeme. Většina areálu je v provozu. Kvůli oblevě jsme přerušili večerní lyžování. Na sjezdovkách leží v průměru okolo půl metru sněhu. O víkendu by se mělo výrazněji ochladit, což nám umožní zasněžovat. Výrazné zlepšení podmínek očekáváme ale až příští týden," řekl Petr Prouza z deštenského střediska.

Příchod mrazivého počasí očekávají také ve Skicentru Říčky, které je v plném provozu. "Samozřejmě, že obleva a deštivé počasí se podepsaly na sněhové pokrývce, nicméně na červené a modré sjezdovce je stále pěkné lyžování, výška sněhu je tam od 40 do 70 centimetrů. Horší je to na černé sjezdovce, kde jsme klesli na 30 centimetrů, ale i ta je otevřená. Od sobotního večera by mělo začít výrazně mrznout, což umožní sjezdovky dosněžit," řekl Petr Kánský ze Skicentra Říčky.

Podle meteorologů se o víkendu ochladí. V neděli budou průměrné denní i noční teploty pod nulou a na většině území bude sněžit. Mrazivé počasí potrvá i v příštím týdnu, kdy mohou noční teploty klesat až k minus 12 stupňům.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Skiareál Špindlerův Mlýn

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlekaři mají prst na spoušti sněžných děl, víkend přinese ochlazení  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.