Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Půjčovny lyží hlásí větší zájem o běžky a skialpy. Sjezdaři zatím s obavami vyčkávají

Lyžařská sezona odstartovala a už teď je znát, že se chování zákazníků půjčoven lyžařského vybavení změnilo. Poptávka je především po běžeckých lyžích a dětském vybavení. Razantní je pokles zájmu o půjčení sjezdovek. Lidé jsou obezřetní a bojí se, že by se skiareály mohly opět zavřít.

V Královéhradeckém kraji zájem o půjčení lyžařského vybavení v posledních dnech sice stoupnul, ale v porovnání se situací před covidem, je citelně menší. Lidé si půjčují především dětské vybavení na celou sezonu a vzrostl zájem o běžky a skialpy. Vyhledávanou možností je vypůjčení si setů na víkend.

Obecně lze říci, že letos je hlad hlavně po běžkách. Lidé začínají chodit více. Souvisí to s počasím, nasněžilo. Většinou jde stále o víkendové výpůjčky. Některé školy jedou na lyžáky, takže jsme měli už i pár vícedenních výpůjček," potvrdil jednatel královéhradecké společnosti Snowbear David Šinták. Stejnou zkušenost mají také půjčovny například v Orlických horách. 

Naopak při půjčování sjezdových lyží jsou zákazníci obezřetní, obávají se opětovného uzavření lyžařských areálů. Ve stejnou dobu před pandemií měly půjčovny už téměř rozebrané zásoby. Oproti předchozím sezonám jsou nyní asi na 50 procentech. „Řekl bych, že lidé s pandemií poněkud zlenivěli, naučili se sedět doma, jako by se báli pohybu," řekl Šinták.

Tento trend potvrzují i další půjčovny v kraji. „Lidé jsou opatrní, bojí se, aby to zase nezavřeli. Co se týče krátkodobých výpůjček, tak tam to vychází zhruba nastejno. Vyšší zájem je o běžky a skialpy,"uvedl Lukáš Kačer z prodejny a půjčovny lyží v Jaroměři.

Kvůli změně trendu způsobené pandemií koronaviru se řada půjčoven musela dovybavit. Často musí řešit nedostatek zboží na trhu. "Běžecké boty vyráběné v Číně, což jsou nižší řady bot, dodány nejsou, budou až v termínu leden až březen. Týká se to průřezu všemi značkami," uvedl Jaroslava Janků z Jankusportu. Ostatní firmy vyrábějící jinde podle něj zase poptávku nestíhají pokrývat.

Ceny za půjčení lyžařského kompletu na celou sezonu v Královéhradeckém kraji se pohybují většinou od jednoho tisíce do 2500 u dětských sjezdových setů a pro dospělého zhruba od 1500 do tří tisíc korun. Zákazníci musí ještě počítat s vratnou kaucí.

Zatímco loni zůstaly lyžařské areály a další služby kvůli vládním opatřením proti koronaviru zavřené, letošní sezona má slibný start. Jako první spustily vleky v pátek 3. prosince ve SkiResortu Černá hora - Pec v Krkonoších, a to na Černé hoře. Po tomto víkendu je už nabídka otevřených skiareálů mnohem bohatší. Jezdí například vleky ve Špindlerově mlýně, v Říčkách v Orlických horách nebo v Malé Úpě. Střediska musí dodržovat platná vládní nařízení proti šíření nákazy covidem-19.

Ohodnoť článek

Štítky půjčovna, lyže, běžky, lyžařská sezona, vybavení, COVID-19, sjezdovky, skialpy, Královéhradecký kraj, servis, Jaroměř, Hradec Králové, hory, běh na lyžích, pandemie covidu-19, Orlické hory, Černá hora, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Půjčovny lyží hlásí větší zájem o běžky a skialpy. Sjezdaři zatím s obavami vyčkávají  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.