Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Spor o plat hokejového útočníka Červeného je u konce. S klubem podepsal smlouvu o narovnání

Spor mezi vedením hokejistů extraligového Hradce Králové a bývalým útočníkem tohoto klubu Rudolfem Červeným skončil smírem. Klub uzavřel s třicetiletým hráčem s reprezentačními zkušenostmi dohodu o narovnání.

Červený, který se stal před měsícem posilou finského celku Pelicans Lahti, podepsal loni po návratu ze zahraničí s hradeckým klubem, kde v minulosti dlouhodobě působil, víceletou smlouvu. Vedení Mountfieldu však nebylo spokojeno s jeho výkony. Červený si ve 30 zápasech připsal pět gólů a 11 nahrávek. Vše nakonec vyústilo jeho lednovým odchodem do Komety Brno.

"Jeho odchod je pro nás nepříjemnou záležitostí. Je však potřeba konstatovat, že přišel do týmu jako rozdílový hráč a byl nadstandardně finančně ohodnocen. Naše očekávání nesplnil, poměr cena/výkon nebyl v rovnováze, a proto se vedení několikrát s Rudou a poté i s jeho agentem sešlo, aby společně našli kompromisní řešení v motivační úpravě platu," uvedl tehdy prezident Mountfieldu Miroslav Schön.

"Bohužel Ruda neprojevil sebemenší sebereflexi, a když přišlo Brno s nabídkou na odkup jeho hráčských práv, a to ještě v době, kdy Ruda není zdravotně v pořádku, rozhodli jsme se na nabídku (majitele Komety) Libora Zábranského reflektovat. Sportovní vedení tím přišlo o útočníka, ale dostalo zelenou k tomu, aby si přivedlo kvalitní náhradu ještě do konce přestupního období," dodal Schön.

Červený nechal dohodu o výměně na klubu. "Nic moc jsem nehledal, nechal jsem to na Hradci, s kým se dohodne. Ozvala se Kometa a pár dalších týmů, vyšlo to na Brno," řekl útočník před uzávěrkou přestupního období.

"Vznikl zde spor mezi klubem a hráčem o výši odměn dle hráčské smlouvy, za kterým byly tehdy neuspokojivé výkony hráče a snaha najít kompromisní řešení. Zmiňovaný spor nepřímo souvisí s odchodem Rudolfa Červeného do Brna," uvedl dnes pro generální manažer klubu Aleš Kmoníček.

Smírčí komise svazu pak 12. března rozhodla v hokejistův prospěch, když klubu přikázala uhradit spornou částku z hráčské smlouvy. Východočeši proti rozhodnutí podali žalobu, tu ale nyní vzali zpět. "O výši částky bychom nechtěli hovořit. Obě strany nakonec ze svých pozic ustoupily zhruba o stejnou část," prozradil Kmoníček.

Právník klubu David Jaroš serveru iDnes.cz řekl, že Červený nezvládl testy. "Hráčská smlouva obsahuje ujednání o tom, že pokud hráč nesplní fyzické testy, krátí se mu základní odměna," přiblížil Jaroš s tím, že testy jsou dva. Při každém nesplněném se hráči krátí deset procent od doby, kdy testem neprojde; může tak přijít i o dvacet procent základní odměny.

U Červeného mělo jít o testy v období mezi srpnem 2019 a letošním lednem. "Nějakou část testu nesplnil. Jak, to říkat nechci, ale rozdílný názor měli hráč a klub na to, odkdy a jakým způsobem mají účinky (krácení odměny) platit," uvedl Jaroš.

Prezident Českého hokeje Tomáš Král dohodu přivítal. "V podobných případech vždy upřednostňujeme, pokud se klub s hráčem v rámci platných pravidel domluví na vzájemně přijatelném kompromisu. Řády takový postup umožňují a jsem rád, že toho obě strany využily," prohlásil Král.

Autoři | Foto Mountfield HK

Štítky Sport, hokej, extraliga, Hradec Králové, Červený, spor, smlouva, plat, Kometa, Rudolf Červený, Mountfield Hradec Králové, HC Kometa Brno, Pelicans Lahti, Tomáš Král, Aleš Kmoníček, Libor Zábranský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spor o plat hokejového útočníka Červeného je u konce. S klubem podepsal smlouvu o narovnání  |  Hokej  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.