Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

KOMENTÁŘ: Pardubice můžou puknout zlostí. Od té doby, co je extraliga v Hradci, je pardubický hokej na dně

Je to velký kontrast. Zatímco pardubičtí hokejisté ještě v roce 2012 slavili extraligový titul, hradecký hokej se utápěl v krizi. V druhé nejvyšší soutěži, bez výraznějších sponzorů i bez ambic. Po přesunutí extraligové licence v roce 2013 z Budějic se ale situace zcela otočila, a to ve všech směrech ve prospěch Hradce. Hokejisté z pod Bílé věže "zabodli" Pardubicím nůž do slabin, a ty se nemůžou ze své noční můry probudit.

Udělejme si menší výlet do minulosti. V letech 2007-2011 patřil Hradec k průměrným klubů druhé nejvyšší tuzemské soutěže. Jeho nejvetší úspěch bylo semifinále, dál se nedostal. Důvod? Naprosto upřímně, neměl na to nárok.

Nemluvě o podpoře ze strany fanoušků. Na hokej tehdy chodilo jen pár stovek diváků, klub neměl ambice a v této čtyřleté éře zažíval krušné časy bez lepších zítřků.

To se mohlo změnit před osmi lety. Vznikl zcela nový klub HC Lev Hradec Králové, který měl působit v kontinentální hokejové lize (KHL), jenže situace se pro fanouškyn nevyvíjela ideálně a klub byl přesunut do Popradu. S hokejem to v Hradci vypadalo hodně zle, hrozil i definitivní konec. 

Rok 2013 přinesl velkou změnu

Jenže jako blesk z čistého nebe přišel rok 2013 a přesunutí licence z Českých Budějic do Hradce. Již tehdy Pardubice směřovaly výkonnostně strmě dolů. Paradoxně ale jejich pád uspíšil právě Hradec, který se nerozpakoval a od začátku svého působení byl černým koněm extraligy. Jakoby se Hradečtí svým příchodem postarali o destrukci Pardubic.

A ona je to částečně pravda, ne-li z větší části.

V letech 2011 až 2013 získaly Pardubice dvakrát titul a jednou skončily v extralize třetí. Od té doby? Největším úspěchem bylo šesté místo před dvěma lety, ale jinak je to trápení, hrůza a děs pro soupeře, který je jen necelých 15 kilometrů od Hradce. V loňské sezóně si Pardubice zahrály dokonce baráž a hrozil jim sestup z nejvyšší soutěže.

Hlavní rolí v tomto případě hrají peníze. Hradečtí hokejisté se za necelých 6 let svého působení propracovali vždy přímo mezi osmičku nejlepších, to se nepovedlo žádnému jinému týmu. Navíc se do Hradce vrhají sponzoři, tým je stabilní a má rozpočet, který může konkurovat dvou gigantům, jako je Třinec a Kometa Brno.

Derby přestává mít šťávu

Sousedé si naopak musí zvyknout na situaci, kdy o sponzory musí výrazně zabojovat. Velké ambice jsou pryč, cílem je vybudovat a stabilizovat kádr, to se ale zatím nedaří. Na druhou stranu musí i hradecký fanoušek smeknout před těmi pardubickými. Návštěva na jejich zápasech patří mezi ty největší a nejstabilnější v každém ročníku.

Derby mezi Hradcem a Pardubicemi patří mezi ty nejtřaskavější. V republice byste jen těžko hledali větší rivaly. Jenže tím, jak hokej v Pardubicích upadá, a ten v Hradci se zlepšuje, rozevírají se pomyslné nůžky výkonnosti. Hradec v těchto zápasech většinou naprosto dominuje, ale na druhou stranu, rivalita mezi fanoušky zůstává i nadále stejná a má to svůj šmrnc.

Buďme ale upřimní. Těch pardubických fanoušků musí být člověku občas až líto. Takhle rychlý a strmý pád ze samého vrcholu totiž nikdo nečekal, ani v Hradci ne. 

Autoři

Štítky hokej, Mountfield HK, derby, Hradec Králové, HC Dynamo Pardubice, hokejista, soutěž, České Budějovice, Torres Blancas, HC Lev Poprad, Kontinentální hokejová liga, HC Kometa Brno, HC Oceláři Třinec

KOMENTÁŘ: Pardubice můžou puknout zlostí. Od té doby, co je extraliga v Hradci, je pardubický hokej na dně  |  Hokej  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.