Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastupitelstvo odsouhlasilo společnosti, které postaví stadion. Stavět se začne nejpozději v září

Nový fotbalový stadion v Hradci Králové postaví za 568 milionů korun bez DPH uskupení firem Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Jako vítěze tendru dnes uskupení schválili zastupitelé města. Pro schválení výsledku tendru hlasovalo 27 zastupitelů, devět se zdrželo, jeden byl nepřítomen. Vedení radnice předpokládá, že by smlouva s vítězem mohla být podepsána v polovině dubna. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu připravuje přes 15 let. Jde o jednu z přednostních investic radnice a největší investici v novodobé historii města.

Nynější tendr, který město vypsalo loni 4. září, je čtvrtý v pořadí. Původně se do tendru přihlásily čtyři subjekty, všechny splnily kvalifikační požadavky. Předběžné nabídky v únoru podaly tři subjekty. Hodnoticí komise vítěze vybrala 5. března a rada města jej poté potvrdila.

Zakázku město vypsalo metodou Design and Build, tedy Navrhni a postav. Dané byly základní požadavky města na velikost a funkce stadionu. Na projektování a stavbu bude mít vítězná firma dva roky. Náměstek primátora pro investice Jiří Bláha (ODS) uvedl, že samotná stavba by měla začít nejpozději v září.

Dodrží společnosti termíny?

Opoziční zastupitelé z řad Hradeckého demokratického klubu (HDK) a Pirátů v diskusi vyslovili obavy, zda vybraný dodavatel dodrží dvouletý termín výstavby a slíbenou cenu. "Je to obrovské riziko, do kterého jdeme. Jsem přesvědčen, že stadion nás bude stát víc. Že buď budou vícepráce nebo tam nedostaneme to, co si myslíme, že tam bude," řekl zastupitel Jan Holásek (za HDK). Bláha uvedl, že proti předchozímu tendru město nyní získá lepší stadion, který bude levnější asi o 200 milionů korun.

Opozici vadilo i to, že při soutěži odpadlo závěrečné kolo tendru, v němž měla radnice s uchazeči jednat o dalším vylepšení jejich nabídek. "Byla do obrovská chyba. Mohli jsme získat ještě lepší podmínky," řekl zastupitel Aleš Dohnal (Piráti). Organizátoři tendru uvedli, že vítězná nabídka byla výrazně kvalitnější než dvě zbývající a uchazeč v ní nabídl více, než co město požadovalo. Vyzdvihli to, že sdružení vedené Strabagem do návrhu zahrnulo multifunkční využití, například do stadionu zakomponovalo tři tělocvičny, stometrovou krytou dráhu i venkovní amfiteátr. Stadion by měl poskytnout zázemí a venkovní prostor pro kongresy, festivaly či dožínky. Na koncerty by se do hlediště a na hrací plochu mělo vejít až 25.000 diváků.

Podle pravidel tendru mohla hodnoticí komise dospět k výběru vítěze již na základě předběžných nabídek. V komisi devět členů hlasovalo pro výběr Strabagu, Geosanu a D&D Elektromontu. Jeden člen komise se zdržel a jeden byl proti.

Celkové náklady na pořízení stadionu by neměly překročit 605 milionů korun bez DPH. Již loni v červenci město podepsalo smlouvu se společností Arcadis Czech Republic, která bude za 31,8 milionu korun bez DPH správcem stavby. Na samotnou stavbu tak zbývalo 573,2 milionu korun bez DPH. Sdružení Strabag, Geosan a D&D nabídlo cenu asi o pět milionů korun nižší.

Antimonopolní úřad ukončil vyšetřování

Tendr u antimonopolního úřadu napadla stavební společnosti PORR. Firmě se nelíbily některé zadávací podmínky soutěže a nastavená hodnoticí kritéria. Nelíbil se jí také způsob, jakým město vypořádalo její námitky. Město tvrdilo, že postupovalo správně. Antimonopolní úřad správní řízení minulý týden zastavil poté, co firma vzala zpět svůj návrh, kterým tendr napadla. Pokud by správní řízení pokračovalo, nemohlo by město s vítězem tendru podepsat smlouvu. PORR se do tendru nepřihlásila.

Stadion, na němž bude mít zázemí druholigový klub FC Hradec Králové, by měl podle radnice splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Měl by splňovat i požadavek na multifunkční arénu. Kapacita arény by měla být 8000 diváků s možností navýšení na 9300 míst. Všechna místa by měla být zastřešená. Zachováno by mělo být i typické osvětlení stávajícího stadionu v podobě takzvaných lízátek. Na financování stavby by chtělo město získat státní dotaci.

Stavbu fotbalového stadionu chystají i sousední Pardubice. Vznikne rekonstrukcí letního fotbalového stadionu. Za 314 milionů korun bez DPH stadion postaví firma PORR, rozhodli 11. března pardubičtí zastupitelé. Současná kapacita letního stadionu je 600 diváků, po rekonstrukci bude 4600 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, radnice, investice, Strabag, fotbalový stadion, Geosan Group, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Hradecký demokratický klub, Jiří Bláha, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelstvo odsouhlasilo společnosti, které postaví stadion. Stavět se začne nejpozději v září  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.