Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Fotbalový stadion v Hradci Králové musí vzniknout do konce roku 2022

O fotbalovém stadionu v Hradci se vedou dlouhé diskuze několik let. Ačkoliv i třetí tendr skončil krachem a fiaskem, stále existuje naděje, že aktuální projekt za 740 milionů, neskončí v koši.

Dlouhé roky plánování, změn a krachů. Kýžený fotbalový svatostánek se v Hradci Králové plánuje desítky let. I přesto, že město má plán, peníze, stavební i územní povolení, zatím se stále nestaví. Proč? Protože není nikdo, kdo by chtěl stavbu za 605 milionů bez DPH postavit.

Respektive, našla se jediná firma, která se přihlásila do tendru, jenže ta poukázala na fakt, že za takové peníze se stavba zrealizovat nedá, že pokud město stadion skutečně chce, musí přihodit 200 milionů navíc, a tak ani třetí tendr nevyšel.

Hrozilo, že celý plán skončí v koši, tím pádem by město muselo znovu vybudovat projekt od začátku, a jen to by bylo na několik dalších let. Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast financí se ale rozhodl za aktuální projekt ještě bojovat. Sešel se se zástupci 12 stavebních firem, zda je nějaká možnost, jak aktuální projekt zachránit a co udělat proto, aby se v případném čtvrtém tendru přihlásili do soutěže.

"Všech dvanáct zúčastněných firem se vyjádřilo v tom smyslu, že by byly ochotny přihlásit se do soutěže, pokud by byla vypsána formou design & build. Jejich zástupci říkali, že kdyby bylo vše řádně zúřadováno, i termín 31. 12. 2022, který je stanoven ve stavebním povolení jako termín dokončení stavby, by se dal stihnout," řekl Jiří Bláha pro klubový web FC Hradec Králové.

To vše ale za předpokladu metody design & build, kterou Bláha blíže specifikoval. "Případný uchazeč zpracuje prováděcí dokumentaci pro stavbu podle svých technologických možností a podle té bude dílo stavět. Je snahou vejít se do zastupitelstvem schválených 605 milionů bez DPH a do parametrů daných územním rozhodnutím a stavebním povolením."

Konzultace budou probíhat do března následujícího roku, kdy se situace ohledně stadionu definitivně rozuzlí. "Dal jsem si závazek, že bych 9. března rád předstoupil se zněním, které bych chtěl, aby zastupitelstvo schválilo, pokud se s ním ztotožní." dodává Bláha na závěr.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stavbaweb.cz | Zdroj FCHK.CZ

Štítky Stadion, Hradec Králové, Fotbal, fotbalový stadion, Aréna, Votroci sobě, projekt, Jiří Bláha, FC Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotbalový stadion v Hradci Králové musí vzniknout do konce roku 2022  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.