Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ZPÁTKY V ČASE: Tragikomedie ohledně stadiónu. Již v roce 2005 radnice tvrdila, že se začne brzo stavět

Je to téma, které rozčílí snad každého Hradečáka. O stavbě, respektive rekonstrukci fotbalového stadiónu se už mluví více než 20 let. A téměř každý rok se s jistotou mělo začít stavět. Aktuální situace? Ticho po pěšině, stavět se jen tak nebude ani v následujícím roce a fraška ohledně stadiónu bude mít pokračování.

Rekonstrukce Malšovického stadionu v Hradci Králové začne možná později. Můžou za to protesty sdružení Kruhu pro občanskou společnost, které proti opravě stadionu protestuje, psalo se v roce 2005. "Radnice už má vydané územní rozhodnutí a připraveno je i výběrové řízení. Není vyloučeno, že kvůli protestům se opravy stadionu mohou skutečně zpozdit," připustil tehdy náměstek hradeckého primátora Josef Malíř pro zpravy.hradeckralove.cz

Ze stavby sešlo a v následujících letech se začalo hovořit o tom, že stadión určitě bude, ale v souvislosti s obchodním centrem. Areál měl nést název Park Malšovice a stavět se mělo na začátku roku 2008. Cena měla přesáhnout téměř tři miliardy, jenže nastaly opět klasické tahanice a výsledek? 

Celkem 8 tendrů přišlo vniveč

O 6 let opět z výstavby sešlo. "Projekt fotbalového stadionu spolu s obchodním centrem se neuskuteční. Nyní převažuje názor na postupnou rekonstrukci lízátek," psalo se před pěti lety. Důvod? Developerská firma ECE, která měla stavbu uskutečnit kvůli změně politiky centrály od projektu ustoupila.

Byla naděje, že projekt převezme slovenská společnost HB Reavis, jenže ta z projektu vycouvala a zhasla i poslední naděje, když zastupilestvo začalo jednat s firmou Crestyl. I ta stavbu odmítla a tím pádem celý projekt skončil.

Fraška pokračovala. Od roku 2014 město plánuje, že si stadion postaví samo bez developera. Celkem osmkrát nejprve posunulo tendr na výběr firmy a když už se konečně podařilo najít firmu, která by se rekonstrukce zhostila, padlo vše na penězích. Firma, která nebyla jmenována by projekt převzala jen v případě navýšení rozpočtu na stadión. Přibližně z 600 milionů na 800. To ale město odmítlo a tím pádem bylo výběrové řízení zrušeno.

Příští rok stadión s jistotou nevyroste

To, že z ní hradečtí fotbalisté radost nemají, potvrdil předseda představenstva Jan Michálek pro hradecký rozhlas.
„Pro klub to znamená hlavně špatný výhled. Pro nás je problém shánět sponzory, naplňovat smlouvy, které máme uzavřeny. Protože kvalita toho stadionu je taková, že to prakticky omezuje naše možnosti, řekl Michálek.

Pro fotbal v Hradci to znamená jediné. Zůstává pravděpodobně s nejošklivějším stadiónem v Evropě i nadále a jen tak se to nezmění. Nezmění se ani situace ohledně sponzorů, kteří jen těžko budou sponzorovat klub, který má takovou nálepku. Další ranou pro hradecké fotbalisty je i ta, že v případě postupu do nejvyšší soutěže by s největší pravděpodobností od FAČRU nedostali výjímku, aby na dosavadním stadiónu mohli i nadále hrát.

Autoři | Foto FC HK

Štítky Fotbalový stadion, Hradec Králové, výstavba. tendr, rekonstrukce, projekt, FC Hradec Králové, Jan Michálek, Fotbalová asociace České republiky, HB Reavis, Crestyl, Evropa

ZPÁTKY V ČASE: Tragikomedie ohledně stadiónu. Již v roce 2005 radnice tvrdila, že se začne brzo stavět  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.