Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Otevření nové fotbalové arény v Hradci proběhne o měsíc později

Radnice Hradce Králové posunula termín slavnostního otevření nového fotbalového stadionu o více než jeden měsíc na neděli 3. září. Původně jej zamýšlela veřejnosti oficiálně otevřít 29. nebo 30. července.

Na zasedání zastupitelstva nový termín slavnostního otevření oznámila primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub). Minulý týden radnice uvedla, že stavbě stadionu může hrozit zpoždění. Stavební společnost Strabag to odmítla. Stavbaři mají termín dokončení díla stanoven na 30. června.

Otevření stadionu pro veřejnost připravuje radnice ve spolupráci s městským prvoligovým klubem FC Hradec Králové. Dnes na akci zastupitelé jednomyslně schválili výdaj 1,9 milionu korun jako novou položku rozpočtu města pod názvem Prezentace a propagace multifunkčního fotbalového stadionu.

Město však předpokládá, že zhruba jeden milion až 1,5 milionu korun na akci získá formou příspěvků od partnerů klubu a od tříčlenného konsorcia stavebních firem, které vede Strabag. Zatím podle Springerové městu dalo příslib finanční podpory deset až 15 firem v souhrnné částce asi 500.000 korun. Stavební firmy v tom zatím nejsou zahrnuté.

Obavy, že se stavba stadionu může zdržet o několik týdnů, vyjádřila společnost Grinity, která pro hradeckou radnici dělá správce stavby. Na případné posunutí dokončení stavby se již začal připravovat i fotbalový klub, který by úvodní kola nové sezony mohl odehrát venku, uvedla radnice 19. dubna v tiskové zprávě. První kolo příštího ročníku první ligy 2023/2024 je naplánováno na 22. a 23. července. Zatím klub své domácí zápasy hraje na stadionu v Mladé Boleslavi.

Společnost Strabag, která je vedoucím členem dodavatelského konsorcia, sdělila, že stanovisko správce stavby ohledně dokončení stavby nesdílí. "Od počátku roku nám sice práce v exteriérech výrazně komplikovaly nepříznivé klimatické podmínky, přesto panuje na stavbě maximální nasazení a směřujeme po stavební stránce k tomu, abychom do konce června realizovali vše, co nám ukládá smlouva," řekla ČTK mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Stavba fotbalové arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021. Jde o největší stavbu v novodobé historii města. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stavební sdružení tvoří vedle Strabagu firmy Geosan Group a D&D Elektromont.

Původně měl být stadion hotový na konci dubna. Loni v červnu se obě strany dohodly na zvýšení ceny díla o 59 milionů korun a na posunutí termínu dokončení o dva měsíce na konec června 2023. Důvodem navýšení ceny byl nepředpokládaný růst cen stavebních materiálů a dalších vstupů a to, že stavbaři pro město udělají ještě další práce, například demolici tribuny starého stadionu.

Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků. Provozovatelem arény by měl být klub FC Hradec Králové.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto fchk.cz

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření nové fotbalové arény v Hradci proběhne o měsíc později  |  Fotbal  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.