Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Správcem stavby fotbalového stadionu v Hradci bude Arcadis

Správcem stavby nového fotbalového stadionu v Hradci Králové bude za 31,8 milionu korun bez DPH společnost Arcadis Czech Republic. Rozhodli o tom dnes zastupitelé města. Učinili tím důležitý krok k vypsání čtvrtého tendru na stavební firmu pro stavbu stadionu. Radnice stavbu fotbalové arény na místě nevyhovujícího všesportovního stadionu připravuje přes 15 let. Celková cena za správce stavby i za stadion by neměla překročit 605 milionů korun bez DPH. Šlo by tak o největší investici v novodobé historii města.

Proti přidělení zakázky Arcadisu se postavily čtyři opoziční strany a také koaliční uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Nelíbí se jim především cena zakázky, kterou Arcadis získal po odstoupení společnost IKO INVEST. Ta jako vítěz tendru nabídla cenu 7,8 milionu korun bez DPH. Nabídku Arcadisu opozice označila za předraženou.

Pro zadání zakázky Arcadisu hlasovalo 20 zastupitelů z 36 přítomných. Potřeba bylo 19 hlasů. Pro hlasovali zastupitelé koaličních stran ANO a ODS, které dohromady mají 16 hlasů. Potřebné hlasy k většině dodali tři komunisté a pro hlasoval také fotbalový trenér a hlavní skaut FC Hradec Králové Ladislav Škorpil z opozičního Hradeckého demokratického klubu.

Primátor Alexandr Hrabálek (ODS) před včerejším hlasováním varoval, že nebude-li vybrán správce stavby, bude to "znamenat faktický konec projektu". Opozice takový názor odmítla a neúspěšně navrhla opakování soutěže na správce stavby. Opoziční Piráti proces označili za "šitý horkou jehlou". Pavlína Springerová z HDK označila výběr Arcadisu za "cestu do pekel". Naopak výběr Arcadisu přišlo na zasedání podpořit několik desítek fotbalových fanoušků.

Firma Arcadis Czech Republic je součástí přední světové inženýrské a projektové společnosti, která měla loni celosvětově obrat 94 miliard korun a zaměstnává 28.000 lidí.

Co nejrychlejší výstavbu stadionu podporuje městský druholigový fotbalový klub FC Hradec Králové, podle kterého bez nového stadionu hrozí konec fotbalu v Hradci Králové. "Kvůli naprosto nevyhovujícímu stadionu jsme na pokraji klinické smrti, a kdyby se tento stav prodlužoval, může to v budoucnu vést až k zániku klubu," uvedl na twitteru předseda představenstva klubu Jan Michálek.

Díky správci se bude moci vypsat čtvrtý tendr

Výběr správce stavby je důležitý pro vypsání čtvrtého tendru na stavební firmu na stavbu stadionu. Radnice tendr chtěla původně vypsat již v červnu, ale komplikace s výběrem správce stavby vše zdržely. Správce stavby bude dělat přípravu a kontrolu zadávací dokumentace pro soutěž a dohlížet na samotnou stavbu a koordinovat ji.

Podle náměstka primátora pro investice Jiřího Bláhy (ODS) by rozhodnutí o vypsání veřejné soutěže na dodavatele fotbalového stadionu mohlo padnout na zasedání zastupitelstva 31. srpna. Stavět by se mohlo začít v roce 2021. Pro financování stavby má město od Národní sportovní agentury přislíbenou dotaci 150 milionů korun.

Zásadní změnou proti minulým tendrům bude to, že město zakázku vypíše metodou Design and Build, tedy navrhni a postav. Město si určí své požadavky na velikost a funkce stadionu. Vybraný dodavatel pak stadion vyprojektuje a postaví.

Stadion by měl podle Bláhy splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Například kapacita stadionu by měla být nejméně 8000 míst. Město také bude chtít, aby stadion splňoval požadavek na multifunkční arénu.

Autoři | Foto fchk.cz

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové, FC Hradec Králové, fotbalový stadion, Arcadis, Arcadis Czech Republic s.r.o., ODS, Jiří Bláha, Hradecký demokratický klub, ANO 2011, UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správcem stavby fotbalového stadionu v Hradci bude Arcadis  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.