Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sportovní areál v Jičíně by měl projít velkými změnami, je potřeba ale získat dotaci

Jičín chce podporovat sportování ve městě. Vzniká tady víceúčelová krytá hala a také sportovní areál se dočká rekonstrukce. Má to ale jeden háček. Je potřeba získat dotaci od Národní sportovní agentury.

Plán rozvoje sportu v Jičíně, projednaný Sportovní komisí a schválený Radou města i Zastupitelstvem města, předpokládá další investice do jičínských sportovišť. Jeden ze základních bodů začne město Jičín naplňovat již v příštím roce. Chystá se obnova atletického oválu, hlavního hřiště a atletických sektorů ve sportovním areálu. Pro realizaci již byla ve výběrovém řízení vybrána stavební firma. Zahájení prací je však podmíněno získáním dotace od Národní sportovní agentury.

Pro modernizaci sportovního areálu Jičín vůbec poprvé připravil zakázku ve formátu Design & Build, která spočívá v tom, že dodavatel ponese plnou zodpovědnost za vytvoření projektové dokumentace včetně získání potřebných povolení ke stavbě a následně provede stavební práce. Vše popsané zajistí společnost SPORT Construction a.s., která ve veřejné zakázce nabídla nejnižší cenu a splnila všechny kvalitativní předpoklady požadované v zadávací dokumentaci. Vítězný uchazeč nabídl cenu 26 866 125 Kč bez DPH (32 145 011,25 Kč s PDH), a dále nabídl 60 měsíců záruky na dílo, což bylo také jedním z bodovaných kritérií zakázky.

Rekonstrukce městského stadionu je podmíněna získáním dotace od Národní sportovní agentury, která může pokrýt až polovinu nákladů. Smlouva o dílo stanovuje, že firma se má pustit do práce na projektové dokumentaci, až ji k tomu město Jičín vyzve, což se stane po obdržení oznámení o přidělení dotace,“ uvedl starosta města Jan Malý.

Realizace má totiž jednu podmínku. Společnost SPORT Construction se pustí do prací až poté, co obdrží pokyn od města Jičína, protože je třeba vyčkat na potvrzení od Národní sportovní agentury o přidělení dotace. Ta by mohla pokrýt více než polovinu nákladů. V případě, že město Jičín dotaci nezíská, může se stavební firmou rozvázat smlouvu bez jakýchkoliv finančních nákladů. Jakmile firma dostane pokyn, začne sestavovat projektovou dokumentaci, na což bude mít čtyři měsíce. Následovat bude povolovací proces stavby, přičemž vlastní realizace stavby se předpokládá v roce 2025. V tomto roce tedy bude provoz sportovního areálu značně omezen, avšak nutno zdůraznit, že se jedná se pouze o jednu sezónu.

V rámci prací dojde k obnově oválu, atletických sektorů a travnatého fotbalového hřiště. Tato sportoviště již nesplňují certifikace pro pořádání vyšších atletických závodů.

Rozvoj podmínek pro sport ve všech jeho podobách – od rekreační po extraligovou – je pro Jičín stěžejní. V současné době je ve finální fázi další stavební akce ve sportovní areálu, a to zastřešení tenisových kurtů, čímž vznikne nová víceúčelová sportovní hala. Je častou výtkou veřejnosti, že ač je Jičín městem sportu, jenž je navíc široce podporován základními i středními školami, nenabízí dostatek vnitřních sportovišť. Nová hala tuto poptávku výrazně zmírní. Další nové sportoviště vzniká u ZŠ Železnická. Za podpory města Jičína zde klub karate Shubukan buduje

Ohodnoť článek

Foto Město Jičín

Štítky Jičín, dotace, sportoviště, sportovní areál, Národní sportovní agentura, Jan Malý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportovní areál v Jičíně by měl projít velkými změnami, je potřeba ale získat dotaci  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.