Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na horách se otvírají další sjezdovky a vrací se do hry i večerní lyžování

Vlekaři díky mrazům vyrábí nový sníh, otevřeli nové sjezdovky a vrací večerní lyžování. Zimní sezóna se v Krkonoších a Orlických horách opět rozjela na plné obrátky.

Na hřebenech Krkonoš leží 40 až 80 centimetrů sněhu. "Za poslední týden napadlo přes 30 centimetrů," uvedla Horská služba Krkonoše. Na otevřených sjezdovkách leží od 20 do 80 centimetrů přírodního a umělého sněhu. Ve většině středisek je zatím část sjezdovek stále mimo provoz.

Ve Špindlerově Mlýně bude kvůli světovému poháru uzavřena pouze černá sjezdovka ve Svatém Petru. "Ostatní sjezdovky budou mít rekreační lyžaři k dispozici. V sobotu otevřeme také sjezdovku Labská. Na Mísečkách budou moci lyžaři vyzkoušet snowpark, který vznikl pro dnes končící olympiádu dětí a mládeže," řekl mluvčí špindlerovského skiareálu Adam Svačina.

Návštěvníci musejí o víkendu ve Špindlerově Mlýně počítat s dopravními omezeními. Parkoviště ve středisku budou otevřená do vyčerpání kapacit. Poté budou auta na kontrolních stanovištích odkláněna na záchytná parkoviště v okolí Vrchlabí, odkud bude návštěvníky závodů i rekreační lyžaře svážet do střediska bezplatná kyvadlová autobusová doprava. "Pokud lyžaři zaparkují na Horních Mísečkách, dopravním omezením ve Špindlerově Mlýně se zcela vyhnou," uvedl Svačina.

V krkonošském SkiResortu Černá hora - Pec se nabídka lyžování proti situaci před týdnem znásobila z 11 kilometrů na více než 26 kilometrů otevřených sjezdových tratí. "Teploty pod bodem mrazu nám umožnily zasněžování, postupně otevíráme nové sjezdovky," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Večerní lyžování SkiResort nabízí v Peci pod Sněžkou a ve Velké Úpě. Běžkaři mají na Černé hoře a ve Velké Úpě upravených 15 kilometrů tratí. SkiResort za plného provozu nabízí lyžování na 50 kilometrech sjezdovek.

Kvalitní lyžování nabízejí i hlavní střediska Orlických hor v Deštném a v Říčkách. "Oba areály Marta I a Marta II jsou otevřené, ale bude zde probíhat zasněžování. Ode dneška je v provozu i večerní lyžování, a to od úterý do neděle," uvedli vlekaři z Deštného, kde je otevřeno pět z osmi sjezdovek s asi 45 centimetry sněhu.

V Říčkách jsou otevřené všechny tři sjezdovky. Leží na nich až 80 centimetrů sněhu. Na modré sjezdovce je jen 20 centimetrů a vlekaři ji budou dál uměle zasněžovat. "Díky dostatečné vrstvě přírodního sněhu jsme v úterý pro běžkaře upravili okruh Mezivrší - Pěticestí - Homole. Ve středu jsme upravili Zdobnický okruh a trasu na Panské pole," uvedli vlekaři z Říček.

V Krkonoších nyní platí druhý nejnižší stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. "Nad pásmem lesa se vlivem větru na krustě na závětrných svazích vytvořily sněhové desky a návěje. Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích," uvedla horská služba.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skiresort Černá Hora Pec

Štítky sjezdovka, večerní lyžování, Krkonoše, Orlické hory, lyžař, Špindlerův Mlýn, Černá hora, Svatý Petr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na horách se otvírají další sjezdovky a vrací se do hry i večerní lyžování  |  Sport  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.