Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podvodníci z devíti seniorů vylákali celkem čtvrt milionu. Jen jedna žena se nenechala napálit

Policie obvinila dva muže za krádeže a podvody na seniorech, po jednom z nich stále pátrá. Muži z devíti lidí ve věku 71 až 91 let pod různými záminkami vylákali téměř čtvrt milionu korun. Pouze jedna žena podvodníkům nepodlehla a žádné peníze jim nevydala.

Královéhradečtí kriminalisté obvinili dva muže ve věku 19 a 39 let z krádeží, podvodů a neoprávněného opatření platebních prostředků. Starší muž ještě navíc čelí obvinění za porušování domovní svobody. Podvodníci koncem roku během dvou měsíců po celé republice obelstili devět seniorů ve věku 71 až 91 let.

„Jezdili po vesnicích, kde si vytipovali dům, u kterého zaparkovali. Mladší z mužů zůstal v autě a druhý šel zkusit "štěstí". Pod smyšlenou záminkou, že veze jejich synovi zboží, většinou se jednalo o mobilní telefony, požadoval peníze. V některých případech, aby vzbudil důvěru, předstíral telefonní hovor s jejich synem. Nejenže se mu podařilo vylákat peníze, ale z domů si odnášel i mobilní telefony, peněženky i platební karty,“ popisuje policejní mluvčí Iva Kormošová.

 Podvodníci seniorům celkem způsobili škodu za téměř 240 tisíc korun. Nejvyšší škodu 100 tisíc korun způsobili jednadevadesátileté ženě, která pár dní po okradení bohužel zemřela.

Ubránit se podvodu se povedlo jen jedné ženě, ze které se devětatřicetiletý muž pokoušel opět pod záminkou zboží pro syna vylákat patnáct tisíc korun. Jenže žena žádného syna nemá, proto muži požadované peníze nedala.

Policisté díky spolupráci s podvedenými seniory zjistili, že popis staršího zloděje odpovídá nedávno propuštěnému muži z vězení. Daniel Alexander si tu opět za trestnou činnost na seniorech odpykal 3,5 letý trest. „Na konci června loňského roku byl podmínečně propuštěn s uloženou povinností navštěvovat probační a mediační službu. Tam se dostavil naposledy v listopadu a od té doby se po něm "slehla zem". Po muži je vyhlášeno celostátní pátrání a jelikož je předpoklad, že opustil území ČR, je na něho vydán i evropský zatýkací rozkaz. Mladší z mužů je stíhán na svobodě,“ říká mluvčí.

Policisté zároveň prosí všechny občany, které navštívil hledaný muž, nebo kteří by mohli podat informaci o jeho pobytu, ať zavolají na linku 158 nebo se dostaví na jakoukoliv služebnu.

Oběma mužům za podvody na seniorech teď hrozí trest odnětí svobody od jednoho roku do pěti let.

„Nevpouštějte neznámé lidi do svého obydlí. Vždy si ověřte pravdivost jejich sdělení. Zavolejte svým příbuzným nebo sousedům. A nemanipulujte před cizími lidmi s penězi,“ apelují znovu policisté.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, podvod, pátrání, peníze, senioři, Daniel Alexander, Policie České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Tilesova

Liberec.Včera před panelákem Hokejka nás - důchodkyně- oslovil muž podobný na obrázku v 11.00 hod.ale nejsem si jistá na 100 %. Ptal se jestli nechceme něco prodat,byl docela neodbytný. Chtěl šperky,zlato,staré obrazy.V ruce měl leták,co všechno odkoupí.Tvrdil,že letáky roznesl do paneláku,ale žádny jsme neměli.Když jsem mu řekla,že jsem vše dala dětem ukončil rozhovor.Byl sám jenom ve svetru,poblíž měl zřejmě auto.

Úterý, 20. dubna 2021, 12:00Odpovědět

Ladislava Tesařová

Není většího hyenismu než okrádat staré lidi. I trest by tomu měl odpovídat. ☻

Úterý, 20. dubna 2021, 07:17Odpovědět

Martin Vašek

Smrt 91leté paní připsat k účtu Morgoše.

Pondělí, 19. dubna 2021, 23:42Odpovědět

Ruzena Istokova

To je jasná Rumunská drška

Pondělí, 19. dubna 2021, 18:19Odpovědět

Podvodníci z devíti seniorů vylákali celkem čtvrt milionu. Jen jedna žena se nenechala napálit  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.