Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Šéfkuchař pardubické věznice pronášel odsouzeným drogy. Pašování drog se řešilo letos i ve Valdicích na Jičínsku

Není šéfkuchař jako šéfkuchař. Toho v pardubické věznici si odsouzení neoblíbili kvůli jídlu, ale proto, že jim nosil drogy. Bylo tomu tak minimálně od března 2019. Jednomu z odsouzených předával pervitin a ten ho následně spolu se svým bratrem distribuoval mezi ostatní vězně. Stíháno je celkem třináct lidí. Ve věznici můžou skončit až na deset let.

Stíhaní fungovali jako organizovaná skupina. Při detailním prověřování se zjistilo, že výrobu drog zajišťovala přítelkyně jednoho z odsouzených bratrů. Otec obou bratrů zajišťoval provoz bankovních účtů a nakládal s penězi za prodej drog.

Kuchař působil jako prostředník. Drogy mu byly touto dvojicí předávány osobně v místech mimo areál věznice nebo přehozením balíků přes zeď věznice. „Dále bylo zjištěno, že tímto způsobem nebyly přehazovány pouze drogy, ale i další zakázané předměty včetně mobilních telefonů, přes které z věznice zmínění komunikovali,“ řekla mluvčí Generální inspekce bezpečnostních sborů Ivana Nguyenová.

Pervitinu a zakázaných věcí se, od zmíněného jara loňského roku, ve věznici mezi odsouzenými prodalo za přibližně tři čtvrtě milionu korun.

„Případ začali naši příslušníci dokumentovat od podzimu loňského roku a vlastní realizace proběhla na začátku června 2020 v samotné věznici a na dalších místech celé České republiky, kdy při domovních prohlídkách byly zajištěny čtyři laboratoře na výrobu pervitinu, pervitin samotný v množství přes 3000 gramů, který byl určený k další distribuci,“ doplnila Nguyenová.

Proti všem osobám bylo zahájeno trestní stíhání ze zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, ze zvlášť závažného zločinu účast na organizované zločinecké skupině a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Pokud jim bude prokázána vina, za mřížemi můžou strávit až deset let.

Trestní stíhání bylo zahájeno i proti dalším osmi civilním osobám, které se na trestné činnosti podílely. Na celém případu GIBS úzce spolupracoval i s příslušníky Věznice Pardubice.

Ve valdické věznici na Jičínsku se objevily drogy také, obviněno bylo osm lidí

Letos v únoru bylo obviněno z pašování drog do věznice Valdice osm lidí. Šlo o čtyři vězně a jejich čtyři známÉ, kteří jim drogy posílali. Na případu s krycím názvem Rajec, pracovala policie od loňského září.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Věznice Pardubice

Štítky věznice, GIBS, Pardubice, kuchař, drogy, pervitin, stíhání, droga, okres Jičín, Valdice, metamfetamin, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéfkuchař pardubické věznice pronášel odsouzeným drogy. Pašování drog se řešilo letos i ve Valdicích na Jičínsku  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.