Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policie obvinila další lidi z pašování drog do valdické věznice. Jejich počet už stoupl na patnáct

Počet obviněných z pašování drog do věznice ve Valdicích na Jičínsku se zvýšil o 7 lidí. Obvinění už čelí patnáct osob. Policie pracovala na případu s krycím názvem Rajec od září minulého roku. Prvních 8 lidí bylo obviněno v lednu. Dvanácti osobám hrozí za mřížemi až 10 let, zbylým pak trest v maximální výši 5 let.

„Skupina pracovala organizovaně s cílem dopravit do valdické věznice zneužitelná léčiva i omamné a psychotropní látky a ty posléze distribuovat dalším odsouzeným," řekla policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

Drogy nebo zneužitelná léčiva měli obvinění do věznice dodávat v balíčcích v různých předmětech, například v igelitových taškách s úkryty, obalech od fixů nebo speciálně vyztužených a upravených obálkách.

„V jednom případě se mělo zneužitelné léčivo do věznice dostat ve spodním prádle muže, který tam šel na návštěvu za odsouzeným. Plán mu však ještě před příchodem na návštěvu zmařili kriminalisté," uvedla mluvčí.

Valdická věznice patří k nejtěžším českým káznicím, trest si v ní odpykává asi 1100 vězňů.

Jednou z obviněných je i jednasedmdesátiletá žena. Podle policie ji měl k posílání drog do věznice promyšleně instruovat její vnuk, který si ve Valdicích odpykává jiný trest. Seniorce hrozí až desetileté vězení.

Z patnácti stíhaných osob je 7 z řad odsouzených, 1 osoba je vazebně stíhaná a 7 je jejich známých. Případ je podle kriminalistů opět důkazem toho, že osoby podílející se na této trestné činnosti jsou v převážné většině rodinní příslušníci, nebo lidé blízcí odsouzeným.

„Obviněné osoby dle našich závěrů pro transport zneužitelných léčiv i psychotropních a omamných látek do věznice využívají nejčastěji cestu doručovaných balíků pro osobní potřebu odsouzených, přičemž se snaží maximálně důkladně a sofistikovaně zakrýt jakoukoliv stopu,“ doplnila mluvčí.

Dvanácti obviněným hrozí v případě odsouzení až 10 let vězení, třem obviněným až pětiletý trest.

Vězeňská služba už v lednu uvedla, že odsouzení organizovali pašování drog hlavně skrze korespondenci. I přesto, že vedení valdické věznice průběžně přijímá opatření, která mají podobným případům bránit, musí se pohybovat v zákonných normách a tomuto nelze stoprocentně zabránit, uvedla Vězeňská služba ČR.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, pašování, drogy, Valdice, věznice, Jičínsko, obvinění, léčivo, okres Jičín, Rajec, Vězeňská služba České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie obvinila další lidi z pašování drog do valdické věznice. Jejich počet už stoupl na patnáct  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.