Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Státní zástupce podal obžalobu v takzvané krkonošské kauze

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm fyzických a jednu právnickou osobu v tzv. krkonošské kauze. Krajský soud by měl do konce června rozhodnout o dalším postupu, včetně možného nařízení hlavního líčení. Obžaloba byla podána pro trestné činy dotačního podvodu, poškození finančních zájmů EU, poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby.

"Obžalobu přezkoumává předseda senátu, který rozhodne o nařízení hlavního líčení nebo zvolí jiný postup, například vrácení věci k došetření," řekl mluvčí krajského soudu Jan Kulhánek.

Na aktéry kauzy se podle něj stále pohlíží jako na obviněné. "Zlomem je nařízení hlavního líčení. Pokud předseda senátu hlavní líčení nařídí, tak tím okamžikem se stávají obžalovanými. Je to trochu nelogičnost, protože obžaloba byla už podaná, ale obžalovaní z pohledu trestního řádu nejsou," řekl Kulhánek. Případem by se měl zabývat senát pod vedením předsedy Petra Mráky.

"Obžaloba byla podána v březnu," řekl dnes Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Návrh na obžalobu policie podala krajskému státnímu zastupitelství letos v lednu, od té doby podle Hochmanna nedošlo ke změně v právní kvalifikace, v počtu osob či skutcích.

Krkonošská kauza se vztahuje především k městu Pec pod Sněžkou a území svěřenému do péče Správy KRNAP.

Obžaloba je podaná pro dva skutky, první skutek se týká projektu Herní krajiny Pecka a druhý úložiště zeminy. V prvním případě jde o údajný pokus dotačního podvodu v souběhu s poškozením finančních zájmů EU a zneužití pravomoci úřední osoby.

Druhý skutek se týká také zneužití pravomoci úřední osoby a navíc přečinu poškození a ohrožení životního prostředí. V případě dokonání prvního skutku mohla vzniknout škoda ve výši přes 30 milionů korun, v souvislosti s dotacemi škoda ale nevznikla. U druhého skutku není případná škoda předmětem trestního řízení. Některým obviněným hrozí až 12 let vězení.

Mezi obviněnými je podle dosavadních informací starosta Pece Alan Tomášek či bývalý ředitel Krkonošského národního parku (KRNAP) Jan Hřebačka. Policie, státní zastupitelství ani soud jména obviněných nepotvrdily.

Autoři

Štítky ČR, EU, kriminalita, správa, soud, podvod, Krkonoše, hlavní líčení, Evropská unie, státní zastupitelství, zneužití pravomoci, Hradec Králové, Jan Kulhánek, Státní zastupitelství ČR, Krkonošský národní park, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní zástupce podal obžalobu v takzvané krkonošské kauze  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.