Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nezletilá dívka z Novopacka se měla stát obětí podvodu. Provinilec ji využil přes Messenger

Kriminalisté v Nové Pace řeší od včerejšího dne případ, ve kterém je obětí podvodného jednání nezletilá dívka. Na obvodní oddělení se obrátil její otec. Dotyčný se totiž vydával za její známou. Telefonní číslo, které od dívky získal, využil k mobilním platbám.

Tím, že se neznámý provinilec vydával za její známou, ji měl záměrně uvést v omyl. Vymámil z ní telefonní číslo, které užil k registraci na prodejním internetovém portálu. V jedenácti případech ho použil i k mobilním platbám. Všechny autorizační kódy k platbě získal pokaždé od nezletilé dívky. Škoda je předběžně vyčíslena na necelých 7 tisíc korun.

„Policisté případ šetří jako zločin podvodu, jelikož ke spáchání došlo v době, kdy je na celém území republiky vyhlášen nouzový stav z důvodu šíření nakažlivé nemoci. V tomto případě se tedy jedná o obzvláště přitěžující okolnost. V případě prokázání viny tak hrozí pachateli až osmiletý trest odnětí svobody,“ říká policejní mluvčí Aleš Brendl.

Jaké jsou rady policie, abyste se nestali obětí podvodu přes sociální sítě ?

  • V žádném případě nikomu – ani svým přátelům – nesdělujte prostřednictvím této komunikace, čísla mobilních telefonů a nikdy čísla platebních karet pro potvrzení plateb (pro osoby s aktivovanými službami internetového bankovnictví).
  • Pachatelé zjišťují čísla mobilních telefonů na stránkách uživatelů Facebooku, kde je vlastníci zveřejňují a vůbec si neuvědomují, že může být jejich telefon zdrojem peněz pro podvodníky.
  • Dále jsou zjišťovány případy, kdy jsou vytvářeny falešné profily. Majitelé mobilních telefonů se o těchto provedených platbách dozvídají až při vyúčtování za uskutečněné služby v následujícím měsíci. Oznamovatelé takto na svých účtech postrádají i několik tisíc korun.
  • Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet.
  • Pokud vás někdo požádá o telefon, nejlepší je dotyčnému zavolat a ověřit si, jestli jde skutečně o vašeho přítele.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky policie, podvodník, nezletilá dívka, Nová Paka, podvod, mobilní telefon, platba, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nezletilá dívka z Novopacka se měla stát obětí podvodu. Provinilec ji využil přes Messenger  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.