Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Smutná statistika. Obětí nehod v hradeckém kraji v létě přibylo čtyřnásobně

Při dopravních nehodách v Královéhradeckém kraji o prázdninách zemřelo osm lidí, což je čtyřnásobek loňského i předloňského počtu obětí havárií.

Nejvážnější nehodou byla v polovině července srážka osobního auta s vlakem na přejezdu v Černožicích na Hradecku, při níž zemřela čtyřčlenná rodina. Byla to jedna ze tří nejtragičtějších nehod letošních prázdnin v celém Česku. ČTK to zjistila z průběžných statistik dopravních nehod policie.

Celkem policie v kraji letos za období od 1. července do 29. srpna řešila 814 nehod, zatímco loni za celé prázdniny to bylo 903 nehod. Počet těžce zraněných při prázdninových nehodách do 29. srpna činil 19 po loňských 33 za celé prázdniny. U lehkých zranění policie zaznamenala pokles na 206 z loňských 290. Hmotná škoda při nehodách v červenci a srpnu zatím dosáhla 52 milionů korun po 55 milionech loni.

Příčinou je předevšm nepozornost

"V drtivé většině bylo příčinou tragických nehod nedostatečné věnování se řízení. Na problematiku s tím spojenou se zaměřujeme celoročně ve zvýšené míře v rámci dopravně bezpečnostních akcí i v běžném výkonu služby," řekla mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková. Doplnila, že například počet policií odhalených případů telefonování řidičů za jízdy s mobilem v ruce letos vzrostl dvaapůlkrát.

Při tragické nehodě na železničním přejezdu v Černožicích 14. července zemřeli dva dospělí a dvě děti. Před srážkou jel vlak vysokou rychlostí a po nárazu před sebou auto tlačil přibližně 300 metrů. Světelná a zvuková signalizace na přejezdu v době nehody fungovala.

Oběti přibývaly i o prázdninách

První prázdninovou obětí na silnicích hradeckého kraje byl 6. července v Bukovici na Náchodsku čtyřiašedesátiletý muž, který jel na invalidní tříkolce a zřejmě nedal při odbočování přednost protijedoucímu vozidlu. Na následky srážky dvou aut z 13. července u Podhorního Újezdu na Jičínsku zemřel šestašedesátiletý muž.

Dvě smrtelné nehody policie řešila 29. července. Nejprve na silnici mezi Hostinným a Kunčicemi nad Labem na Trutnovsku vyjel pětačtyřicetiletý řidič ze silnice, kde se s autem převrátil na střechu. Při nehodě zemřel. Následně při čelní srážce osobního a nákladního auta u obce Dolní Lochov na Jičínsku zemřel devatenáctiletý řidič osobního vozu.

V kolonách si řidiči museli letos o prázdninách postát hlavně při opravách mostu před Jaroměří na silnici z Hradce Králové směrem na Náchod a při opravách silnice z Jaroměře směrem na Trutnov. Čekání se nevyhnuli ani řidiči mezi Jičínem a Hradcem Králové, a to kvůli opravě silnice v Ostroměři. Nárazové problémy i letos zažívala kvůli náporu polských turistů doprava v oblasti Adršpašsko-teplických skal.

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, nehoda, automobilová, prázdniny, Královéhradecký, TABULKA, FOTO, havárie, Královéhradecký kraj, silnice, policie, Černožice, Česko, Hradec Králové, okres Jičín, Jaroměř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smutná statistika. Obětí nehod v hradeckém kraji v létě přibylo čtyřnásobně  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.