Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Speciální tým hradecké policie Stopa zachránil již desítky lidí

Na záchraně několika desítek ztracených lidí se v minulých letech podílel pátrací tým královéhradecké krajské policie zvaný Stopa. Vznikl přes sedmi lety a dosud je v české policii jediným svého druhu. Složen je z 24 policistů z celého kraje, kteří jsou nad rámec svých služebních povinností připraveni, vyrazit pátrat po ztracených lidech.

"Tým Stopa se zaměřuje především na pátrání po takzvaných horkých stopách osob, které mohou být v bezprostředním ohrožení života či zdraví. Při pátrání tým spolupracuje s dalšími složkami integrovaného záchranného systému, jako jsou hasiči či zdravotničtí záchranáři," řekla tisková mluvčí Magdalena Vlčková.

Loni měli členové týmu téměř 50 výjezdů, při nichž pomohli zachránit čtyři lidi. Předloni včasným vypátráním pomohli zachránit šest lidí. Letos tým zatím vyrážel dvanáctkrát. "Například se týmu koncem března podařilo v lese vypátrat muže z Náchodska, který chtěl údajně spáchat sebevraždu," uvedla mluvčí. Tým Stopa vyjíždí pátrat třeba i po ztracených houbařích. Nedávno tak například na Trutnovsku pomáhal najít devětasedmdesátiletou ženu a naposledy ve středu jel pomáhat hledat dva ztracené houbaře.

Skupina pátračů je podle mluvčí připravena vyrazit čtyřiadvacet hodin denně, její členové jsou speciálně vyškoleni. Zasahují především v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a pomáhají při pátráních i ve středních Čechách. "V týmu jsou specialisté na orientaci v terénu, řízení pátracích akcí a sběr informací. Součástí skupiny jsou psovodi se psy," řekla mluvčí. Tým disponuje velitelským vozidlem a speciální technikou, například pro pátrání v těžce přístupném terénu. Skupina může pátrat i za tmy a mlhy.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, policie, pátrání, Královéhradecký, FOTO, okres Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Speciální tým hradecké policie Stopa zachránil již desítky lidí  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.