Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výbuch plynu zdevastoval byt na Smetanově nábřeží, po roce policie obvinila montéra plynoměrů

, aktualizováno 28. listopadu 2018, 11:37

Na konci loňského října otřásl panelovým domem na hradeckém Smetanově nábřeží výbuch plynu. Po ročním vyšetřování případu kriminalisté obvinili z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti třiatřicetiletého montéra plynoměrů. Hrozí mu až 5 let vězení.

Obviněný muž v osudný den prováděl osazování plynoměrů rekonstruované stoupačky v jednotlivých bytových jednotkách panelového domu. Podle policie před započetím prací řádně nezkontroloval zprávu o revizi plynového zařízení, neprovedl fyzickou kontrolu celého zařízení a do soustavy pustil plyn. 

„Ačkoliv většina nahromaděného plynu unikla šachtou stoupaček na střechu budovy, došlo v šachtě u jednoho bytu ve 2. nadzemním podlaží k výbuchu, při kterém byl vážně zdevastován byt a jeho zařízení a dále bylo z místa výbuchu odletujícími předměty poškozeno 5 osobních vozidel zaparkovaných na parkovišti před domem,“ popsala následky exploze policejní mluvčí Iva Kormošová.

Majitelka bytu se svým tehdy 2,5letým synem v době výbuchu byli v obývacím pokoji. Oni ani nikdo jiný neutrpěl žádné zranění.

„Obviněný muž svým jednáním porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho povolání, protože se bez řádné revizní zprávy a kontroly, že jsou všechny vývody plynu v šachtě uzavřené, rozhodl provést vlastní montáž, čímž porušil několik článků normy ČSN,“ dodala mluvčí.

Zpracování znaleckých posudků trvalo měsíce

Během vyšetřování bylo zpracováno několik znaleckých posudků a odborných vyjádření. Hasiči se například vyjadřovali k příčině vzniku požáru. Soudní znalec z oboru střeliva a výbušniny popsal příčinu devastace bytové jednotky a vyloučil, že by se jednalo o výbuch trhaviny nebo munice. Určil, že plyn v šachtě unikal 1,5 hodiny. 

„Mechanismus iniciace výbuchu plynu znalec jednoznačně neurčil, jako jednu z možností uvedl elektrostatickou jiskru. Soudní znalec z oboru ekonomika, odvětví ceny a odhady nemovitostí vyčíslil škodu na bytu a na zařízení na téměř 800 tisíc korun. Další znalec z oboru ekonomika, odvětví ceny a odhady se specializací na motorová vozidla vyčíslil škodu na vozidlech na částku dosahující téměř 170 tisíc korun,“ řekla Kormošová.

Než bude podán návrh na podání obžaloby, vyšetřování případu podle policie ještě nějakou dobu potrvá. V případě prokázání viny hrozí montérovi trest odnětí svobody od 6 měsíců do 5 let. 

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky Policie ČR, vyšetřování, výbuch plynu, plyn, soud, výbuch, policie

Výbuch plynu zdevastoval byt na Smetanově nábřeží, po roce policie obvinila montéra plynoměrů  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.