Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zloději už podnikají nálety na chaty a chalupy, cílem bylo Rychnovsko

Chaty a chalupy osiřely, a to je signál pro všechny zloděje, aby se připravili na značky a šli do akce. Už se taky i děje, své o tom ví třeba kriminalisté v okrese Rychnov nad Kněžnou.

Na podzim a v zimě, kdy jsou chaty a chalupy dlouhodobě neobydlené, dochází k častým krádežím. Riziko, že nechtěná návštěva zavítá do rekreačního objektu, je v podzimních a především zimních měsících vyšší než během léta. Často se přitom stává, že škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, když se po “zimním spánku” opět vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu.

Existuje pár základních pravidel, která by majitelé nemovitostí měli dodržovat a vyhnout se nepříjemnostem. Objekt by měl být zabezpečen certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky, těmi jsou bezpečnostní zámkový systém, zvolněné dveře, mříže, uzamykatelné okenice). Pro vyšší standard ochrany je dobré využít elektronickou ochranu, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany.

Majitel by se neměl chlubit před známými lidmi majetkem uloženým v objektu. Pro případ vloupání  by si měl pořídit fotodokumentaci cenných věcí a poznamenat si výrobní čísla elektrických přístrojů.

"Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí, rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvujte, uklizený sníh v okolí chaty budí zdání neustálé kontroly, nebo pobytu majitele v objektu. Domluvte se se sousedy, kteří přes zimu zavítají na svoji chatu, aby zkontrolovali i Váš objekt," radí policisté.

Podzim teprve začal a rychnovští policisté zadrželi šestatřicetiletého muže, který měl páchat rozsáhlou majetkovou trestnou činnost, spočívající ve vniknutí do zahradních chat, výrobních hal, bytů, domů či vozidel, odkud měl krást vše, co mu přišlo pod ruce. Při jedné příležitosti měl dokonce vniknout do areálu penzionu a z nezajištěného zahradního domku odcizit část jídla a pití svatebčanům. Muž se měl protiprávního jednání dopouštět od června do října letošního roku.

Rychnovští kriminalisté ve spolupráci s obvodními odděleními Rychnov nad Kněžnou a Hradec Králové shromažďovali informace a po jejich průběžném vyhodnocování se rozhodli několikanásobného recidivistu zadržet. "Po provedení nezbytných procesních úkonů skončil v policejní cele a následně byl poslán do vazební věznice," uvedla v tiskové zprávě policejní mluvčí Lucie Konečná.

Celková způsobená škoda dosahuje bezmála šedesýt tisíc korun. V současné době je obviněn z přečinu porušování domovní svobody, krádeže, neoprávněnému opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což muži hrozí v případě prokázání viny až tři roky za mřížemi.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky okres Rychnov nad Kněžnou, Hradec Králové, chata, chalupa, zloděj, zámek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zloději už podnikají nálety na chaty a chalupy, cílem bylo Rychnovsko  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.