Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V areálu v Černožicích proběhla velká razie. Celníci zajistili miliony cigaret a tuny tabáku

Závěrečná fáze trestního spisu s krycím názvem „VENOM“ byla dokončena. Královéhradečtí celníci při ní díky operativním informacím a spolupráci s kolegy z Polska a Rakouska, odhalili úniky na spotřební dani za více než sto jedenáct milionů korun a v jednom areálu v Černožicích, zajistili desítky tun tabáku, miliony cigaret a objevili i kompletní výrobní linku na cigarety. Obří razie proběhly současně i v Polsku a na Slovensku. Řada lidí skončila ve vazbě a některým bylo sděleno i obvinění.

Při razii byla nasazena nejmodernější technika celní správy i policie. Realizace byla tak rozsáhlá, že se na zákroku podílela Skupina operativního nasazení celní správy, Hasičský záchranný útvar, Letecká služba PČR, Útvar zvláštních činností SKPV PČR a Vězeňská služba.

Zadrženo bylo třináct osob ukrajinské, gruzínské a litevské národnosti. Zvlášť závažný zločin páchala skupina na území České republiky, Slovenska, Polska i Rakouska.

V Černožicích bylo zajištěno více jak osm a půl milionu padělků cigaret, dvaadvacet tun tabáku a kompletní linka na cigarety včetně příslušenství.

Při dalších domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků zajistili celníci finanční hotovost ve výši dva a půl milionu korun a 19 402 EUR na bankovních účtech, 52 465 EUR a 476 kusů investičních mincí v hotovosti (odhadnutá hodnota 333 200 Kč), vozidla značek Lamborghini, Bentley, Porsche, dvě Mercedes-Benz, AUDI, tahač MAN s návěsem v odhadované výši 9 550 000 korun a nemovitosti v odhadované výši třiasedmdesát milionů korun. Díky mezinárodní spolupráci a výměně informací proběhly prohlídky a zadržení pachatelů mezinárodní organizované skupiny i na Slovensku a v Polsku,“ uvedla Martina Kaňková ze sekce pátrání Generálního ředitelství cel.

Celá akce byla započata v únoru úkony trestního řízení ve věci podezření ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné platby. Informace o možném páchání trestného činu získali celníci od oddělení Pohraniční stráže Polské republiky.

Následně se potvrdilo podezření na nestandardní prvky kamionové přepravy, nedůvodné záměny nákladních vozidel a návěsů.

Systém přepravy, skladování a samotnou produkci cigaret měla skupina řádně propracovanou. Dělníci měli v objektu plně vybavené ubytování. Výrobna byla prošpikována detektory pohybu, detektory radiového signálu, rušičkami mobilních sítí, GPS lokátory a kamerovým systémem, který byl napojen na několik monitorů.

V objektu byly nalezeny při prohlídkách desítky palet komponentů potřebných k výrobě a distribuci cigaret. Byla tu i kompletní technologie na výrobu cigaret včetně balicí linky na krabičky, sušička, diesel generátory na výrobu elektrické energie, vysokozdvižné vozíky a další. V zásobě měla skupina deset tisíc litrů motorové nafty.

Tabák, který byl určený na výrobu cigaret pocházel z Itálie. Komponenty pak z Polska. Nalezena byla i zbraň a náboje.

Razie proběhla i v Polsku a na Slovensku

V Polsku bylo zadrženo při raziích sedmnáct podezřelých a dvanáct lidí skončilo ve vazbě. Zlikvidovány byly dvě nelegální plně vybavené továrny na cigarety, sklady. Celníci zadrželi sedmdesát tun tabáku a třináct milionů cigaret. Škoda byla vyčíslena na pětasedmdesát milionů polských zlotých. Hodnota zajištěného zboží činila skoro pětatřicet milionů polských zlotých.

Celkem sedm osob bylo zadrženo na Slovensku. Osmi lidem bylo sděleno obvinění. Odhaleny byly dvě kompletní výrobní linky, zajištěno přes sedm milionů cigaret, téměř osm set kilogramů surového tabáku a sto padesát dva kilogramů řezaného tabáku.

Škoda na daních byla v tomto případě odhadnuta na jeden milion eur. Vyšetřovatelé na Slovensku následně objevili ještě jednu výrobní linku, která měla být uvedena do provozu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní správa | Zdroj Video-Týdeník policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jimmy Siksta

1312

Neděle, 16. července 2023, 14:42Odpovědět

V areálu v Černožicích proběhla velká razie. Celníci zajistili miliony cigaret a tuny tabáku  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.