Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hradečtí kriminalisté obvinili čtyřiatřicetiletého advokáta. Viní ho z nadržování

, aktualizováno 11. září 2018, 13:38

Z přečinu nadržování obvinili kriminalisté v těchto dnech čtyřiatřicetiletého advokáta z Hradce Králové. Hrozí mu až čtyři roky ve vězení. Policisté prý hodlají prověřovat, zda k podobnému jednání nedošlo i v dalších případech.

„Komisař mu klade za vinu, že v trestní věci prověřované hradeckými kriminalisty formálně zastupoval tzv. "bílého koně", tedy nastrčenou nemajetnou osobu, která na základě nepravdivých informací podvodně získala bankovní úvěr ve výši několika statisíců korun, přičemž tak jednal na žádost organizátorů,“ uvedla mluvčí hradeckých policistů Iva Kormošová.

Tento dvaatřicetiletý "bílý kůň" je mentálně retardovaný a je jedním z několika desítek obětí dvou nyní již odsouzených žen. Jeho trestní stíhání bylo zastaveno, protože na základě znaleckých posudků se zjistilo, že v době spáchání trestného činu nebyl pro nepříčetnost trestně odpovědný.

Bílý kůň je slangově označovaná osoba, která je nastrčená k páchání trestné činnosti, aby zakryla skutečného pachatele nebo osobu, která má z této činnosti prospěch. Bílý kůň pak v daném případě figuruje jako pachatel i poškozený. Zdroj: wikipedia.org

Odsouzené ženy tomuto muži zajistily advokáta, který ho měl přesvědčit o tom, že při výsleších nemá mluvit o jejich roli v prověřovaném případu. 

„ Advokát muže na policii doprovázel, osobně na něho dohlížel, neboť věděl, že se muž chce ke skutku doznat a uvést jak se vše odehrálo, a opravdu ho přesvědčil k tomu, že nevypovídal. Ve skutečnosti tedy nehájil zájem svého klienta, nýbrž zájmy organizátorů spáchaného zločinu, které se tak snažil uchránit od trestního stíhání, za což od nich obdržel finanční hotovost ve výši nejméně 20 tisíc korun,“ řekla Kormošová.

Policisté prý hodlají prověřovat, zda k podobnému jednání nedošlo i v dalších případech.

Autoři | Foto pixabay.com | Zdroj Policie ČR

Štítky Policie ČR, advokát, obvinění, soud, bílý kůň, Hradec Králové, Wikipedie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečtí kriminalisté obvinili čtyřiatřicetiletého advokáta. Viní ho z nadržování  |  Krimi  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.