Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Odborníci hledají dobrovolníky do studie protilátek na covid-19

Odborníci hledají dobrovolníky do studie, která má zjistit, zda mají v krvi protilátky chránící před nemocí covid-19. Do studie už se od podzimu přihlásilo 15.000 lidí, odborníci ale potřebují dvojnásobek. Studie by měla zjistit, jak dlouho protilátky v lidském organismu zůstávají.

Studie se zaměřuje na protilátky, které se v krvi vytvářejí po několik týdnech od počátku infekce koronavirem, tedy po odeznění akutní infekce. V krvi zůstávají několik měsíců, pravděpodobně i déle a chrání před další nákazou. Studie by měla ukázat, jak dlouho protilátky v organismu přetrvávají. To může záležet také na tom, zda člověk prodělal infekci opakovaně. Získaná data by také mohla ukázat skutečný podíl populace, která koronavirou infekci prodělala.

Do výzkumu se zapojilo asi 190 laboratoří, odborným garantem projektu je Vojtěch Thon z výzkumného centra RECETOX Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. Centrum poskytlo řešitelům projektu svoji biobanku, která umožňuje uložení a další výzkum vzorků.

Do studie se může přihlásit každý dospělý člověk, který v posledních třech týdnech neměl žádné akutní příznaky nemoci covid-19. Každý účastník podstoupí celkem tři testy v půlročním odstupu, za jeden test zaplatí 600 korun. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispívá svým pojištěncům 500 korun na každý odběr.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ULékaře.cz | Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, protilátky, studie, imunita, protilátka, COVID-19, infekční onemocnění, Vojtěch Thon, Masarykova univerzita, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci hledají dobrovolníky do studie protilátek na covid-19  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.