Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oproti začátku roku je mezi zdravotníky o více než polovinu méně nakažených koronavirem

Zdravotníků, kteří jsou v současné době nakaženi koronavirem je skoro 2800. Proti začátku roku méně než polovina. Vyplývá to z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Hned po Praze je nejvíc nakažených zdravotníků v Královéhradeckém kraji, kde jsou epidemií nejvíce postižené okresy.

Počet nakažených zdravotníků se odvíjí od počtu obyvatel. Klesající číslo spojil už v minulém týdnu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s jejich vysokou proočkovaností. Vakcínu proti koronaviru dostávají zdravotníci od 26. prosince loňského roku. Před týdnem byla podle Blatného proočkována přibližně polovina zdravotníků. Někteří už také covid-19 prodělali.

O března minulého roku, kdy se v Česku epidemie začala šířit, se nakazilo 64.251 zdravotníků. Téměř 10.700 z nich jsou lékaři. Jelikož krajské hygienické stanice údaje aktualizují postupně, současné počty nakažených mohou být podle mluvčí ÚZIS Lenky Svobodové nadhodnocené asi o stovku.

Ve zdravotnictví pracuje skoro 270.000 lidí. Podle dat Českého statistického úřadu je v České republice 50.000 lékařů a přes 117.000 zdravotníků bez lékařského vzdělání.

Aktuálně je nevíce nakažených zdravotníků v Praze, a to 452. Hned po hlavním městě je Královéhradecký kraj, ve kterém je 299 nakažených. Kraj má ale téměř dvaapůlkrát méně obyvatel. Nejmenší Karlovarský kraj má 184 nakažených zdravotníků, druhý největší Liberecký se zhruba o třetinu více obyvatel má 153 nakažených zdravotníků.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky zdravotníci, koronavirus, nemocnost, Královéhradecký kraj, zdravotnický pracovník, COVID-19, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha, Jan Blatný, Česko, ANO 2011, Krajská hygienická stanice, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oproti začátku roku je mezi zdravotníky o více než polovinu méně nakažených koronavirem  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.