Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Polovina Čechů chodí ven i s příznaky covidu, svoboda je pro ně víc než ohleduplnost, tvrdí průzkum

46 procent lidí s příznaky covidu-19 nezůstává doma a dál chodí ven. Podle odborníků to může být jeden z hlavních důvodů proč se koronavirus i přes veškerá opatření dál šíří. Průzkum mezi tisícovkou Čechů také ukázal, že 45 procent dotázaných věří, že současnou situaci způsobují tajné organizace.

S výsledky studie přišla Světová zdravotnická organizace, německá univerzita Erfurt a další české instituce. Na otázky týkající se koronaviru odpovídalo tisíc českých respondentů loni v srpnu, listopadu a letos v lednu.

„Téměř polovina lidí, 46 procent, nezůstává doma a s příznaky covidu chodí ven. Jsou to častěji lidé, kteří se domnívají, že jsou k infekci náchylní, ale očekávají lehký průběh. V české společnosti je velký podíl těch, kteří preferují osobní svobodu před ohledem na druhé, což se ukazuje v době pandemie jako velmi nevýhodné,“ uvedla pro Český rozhlas Helena Hnilicová z 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Podle studie WHO Češi poctivě dodržují pravidlo 3R – ruce, roušky, rozestupy. Naopak nejméně Češi dodržují doporučení nestýkat se s příbuznými. Na rodinné návštěvy podle průzkumu stále chodí skoro polovina Čechů, 41 procent.

Studie také ukázala velkou ochotu Čechů nechat se testovat. „Téměř polovina je prosociální a věří, že tímto způsobem lze ochránit ostatní lidi. Berou to i jako určitou občanskou povinnost. Také věří, že to pomůže zastavit šíření covidu-19 a že je to jejich přáteli a rodinami očekávané,“ uvedla Alena Šteflová z České lékárenské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

Průzkum zjišťoval také postoj lidí k očkování. Zatímco na podzim by se nechalo naočkovat 37 procent dotázaných, nyní je to přesně polovina. Podle odborníků lidi motivuje nedostatek vakcíny a také to, že u ní nejsou zatím žádné výraznější vedlejší účinky.

Průzkum také ukázal, že 45 procent lidí považuje koronavirus pouze za nafouknutou mediální bublinu a věří, že současnou situaci ovlivňují tajné organizace.

Příliš dobrou vizitku si z průzkumu neodnesla vláda, té nevěří 76 procent respondentů. Naopak zdravotníci mají důvěru 80 procent respondentů.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík | Zdroj Český rozhlas

Štítky COVID-19, koronavirus, průzkum, návštěvy, ohleduplnost, očkování, Světová zdravotnická organizace, Erfurt, Český rozhlas, Univerzita Karlova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polovina Čechů chodí ven i s příznaky covidu, svoboda je pro ně víc než ohleduplnost, tvrdí průzkum  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.