Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do přetížených nemocnic pošle armáda dalších 400 vojáků. Někteří už teď pomáhají v náchodské nemocnici

Armáda chce poslat na pomoc přetíženým nemocnicím 400 vojáků. V pondělí vláda projedná nařízení, které umožní počet nasazených vojáků v sociálních zařízeních a nemocnicích navýšit ze současných 390 na 900. Aktuálně už mnozí vypomáhají v Oblastní nemocnici Náchod, ale i v několika dalších zařízeních, která se potýkají s koronavirem.

„Vláda v pondělí projedná navýšení počtu vojáků pro nemocnice a sociální domovy z 360 na 900. Z toho bude 400 vojáků vyčleněno na podporu přetíženého personálu v nemocnicích," uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

V domovech pro seniory a dalších zařízeních, ve kterých vypukla nákaza koronavirem pomáhá armáda už několik týdnů. Stejně tak tomu je i v nemocnicích, kde chybí kvůli covidu personál.  

Vojáci jsou nasazeni aktuálně v devětadvaceti zařízeních. Pode armádní mluvčí Magdaleny Dvořákové jich nejvíce pomáhá v ústavu sociálních služeb v Jirkově na Chomutovsku, v domově pro seniory v Hranici, v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, ale také v náchodské nemocnici. Vojáci v nich mají na starosti hlavně pomocné práce.

Armáda se ale podílí i na programu takzvané chytré karantény a vyčlenila mobilní odběrové týmy. Armádní zdravotníci jsou zároveň nasazeni v nemocnicích. Pokud bude spuštěna polní nemocnice v pražských Letňanech postarají se tu o pacienty, kteří budou potřebovat následnou péči.

Ohodnoť článek

Foto Twitter.com/obranatweetuje

Štítky armáda, vojáci, pomoc, nemocnice, Náchod, koronavirus, COVID-19, Oblastní nemocnice Náchod, Lubomír Metnar, ANO 2011, Magdalena Dvořáková, Ústřední vojenská nemocnice, Praha, Jirkov, okres Chomutov

Do přetížených nemocnic pošle armáda dalších 400 vojáků. Někteří už teď pomáhají v náchodské nemocnici  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.