Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nákazy se nebojím, říká zdravotní sestra. Ta se v hradecké nemocnici stará o pacienty s podezřením na koronavirus

Fakultní nemocnice Hradec Králové před časem vyčlenila několik lůžek pro pacienty s podezřením na koronavirus. Říká se jim takzvaná observační lůžka COVID-19. Na ně se dostanete například ve chvíli, kdy Vás do nemocnice přiveze speciální sanitka. Hradecká Drbna mluvila s jednou ze sester, která se o pacienty na těchto lůžkách stará.

„Spíš mám strach, že se nakazím venku,“ říká Žaneta. 

To, že je zdravotnický personál v jednom kole všichni moc dobře víme. Na odpočinek tito lidé většinou nemají moc času. První otázka tak byla jasná… Jsi unavená? „Unavená ano, více než za normálního chodu oddělení, práce v respirátoru a všech ochranných pomůckách je opravdu náročnější než v běžném nemocničním oblečení,“ řekla Žaneta A., pracující u observačních lůžek COVID-19 ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. 

V první linii je Žaneta prakticky od úplného začátku a potkala se s několika desítkami pacientů. „Nikdy nevíš, jaký pacient ti přijde na oddělení… S kým přišel do styku, jakou má cestovatelskou anamnézu. Každý je vlastně potencionálně nakažený či nosič COVIDU,“ říká Žaneta. Z toho, že by se nakazila strach, ale nemá. „Máme opravdu dostatek ochranných pomůcek, jsme dostatečně proškolení o tom, jak je oblékat, svlékat, jak se v nich chovat, prošli jsme několika zkušebními kurzy,“ dodává. 

V ochranném obleku vydržím jen dvě hodiny

„Pocity jsou smíšené. Práce zdravotní sestry je obecně velmi psychicky náročná a o to víc je náročná teď v době nouze,“ říká Žaneta. Sestry z „Covid oddělení“ pracují ve standartních dvanáctihodinových směnách. S tím rozdílem, že jsou oblečené v ochranných oblecích. „Musíme se oblékat do ochranných pomůcek - respirátor, ochranný plášť, čepice, štít, holiny. Teď v těch pomůckách musí člověk fungovat jako za běžného chodu oddělení,“ dodává Žaneta.

Nemocnice proto na tomto oddělení posílila pracovní směny, aby se mohl nemocniční personál pravidelně střídat. „V obleku vydržíš maximálně 2 hodiny“ říká. 

V soukromí funguji jako normální člověk

Zajímalo nás i to, jak Žaneta funguje v osobním životě. Zda pro ni platí nějaká speciální opatření. „Fungovat jako "normální" člověk můžu. Tím, že se již od prvopočátku otevření oblékáme do ochranných pomůcek a chováme se v nich tak, jak máme, tak bychom se nakazit neměli,“ vysvětluje Žaneta. 

Na tohle lůžko se dostat nechcete 

Pokud se dostanete do situace, že se o Vás v nemocnici stará právě Žaneta, máte velký důvod k tomu se obávat, že není něco v pořádku. Na tyto lůžka se dostávají pacienti, kteří mají podezření na koronavirus. V této situaci má strach každý, a ten každý zvládá jinak.  „Všechno je to o lidech, každý se chová úplně jinak,“ říká Žaneta.

Žaneta má vše z první ruky. Prakticky denně je v kontaktu s lidmi, kteří čekají na výsledky testů. „Lidem bych vzkázala to, aby roušku nenosili jako módní doplněk a nemysleli si, že když mají roušku, tak je to vlastně v pohodě a můžou kdykoliv a kamkoliv. Dodržujte opatření, není to sranda,“ zakončuje náš rozhovor Žaneta. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky rozhovor, zdravotní sestra, COVID-19, Hradec Králové, nemocnice, pacient, podezření, test, oblek, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákazy se nebojím, říká zdravotní sestra. Ta se v hradecké nemocnici stará o pacienty s podezřením na koronavirus  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.