Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V hradeckém kraji opět stoupá počet nakažených. Za poslední týden dvojnásobně

Šíření covidu-19 v Královéhradeckém kraji v uplynulém týdnu výrazně zesílilo. V kraji vzrostl za posledních sedm dní počet zjištěných nákaz koronavirem o 110 procent na 466 z předchozích 222. Nákaza je v kraji na vzestupu od poloviny června, do té doby se týdenní počty zjištěných nakažených pohybovaly kolem 80. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. Epidemie zrychluje již několik týdnů v celé ČR. Za nárůstem počtu případů z poslední doby jsou nakažlivější submutace BA.4 a BA.5 koronavirové varianty omikron.

Růst epidemie v kraji nedoprovází zvyšování hospitalizovaných s covidem. "V nemocnicích v Královéhradeckém kraji bylo k dnešnímu ránu 28 pacientů s covidem-19, přičemž sedm z nich vyžadovalo intenzivní péči," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. V porovnání s minulým týdnem jde o mírný pokles, protože v pátek 8. července bylo v kraji hospitalizováno 30 pacientů s covidem, z nich pět potřebovalo intenzivní péči.

Krajské nemocnice zatím nevydaly žádná nařízení z důvodu nákazy. "Situaci monitorujeme a v případě zrychlení růstu počtu nově nakažených krajská zdravotnická i sociální zařízení nastaví opatření, která zamezí šíření nemoci přímo v jejich budovách. V tuto chvíli neevidujeme zvýšenou zátěž na provoz těchto zařízení z důvodu nárůstu pacientů s covidem, většinou se jedná o mírné průběhy nemoci," uvedl Lechmann.

Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech, v posledních dnech pečuje přibližně o deset pacientů s covidem-19. "Mírně stoupá zájem o odběrové centrum, které nyní dělá 50 testů denně. Většinou se jedná o testy indikované lékařem," řekl dnes mluvčí nemocnice Jakub Sochor. V souvislosti s epidemií v nemocnici nyní nejsou vyhlášena žádná plošná opatření. "Jejich zavedení bude záviset na dalším vývoji situace," uvedl mluvčí,

Zatím nejvyšší denní přírůstek byl v poslední době v Královéhradeckém kraji v pátek 8. července, kdy zdravotníci a laboratoře zjistili 109 případů. Dosavadní denní rekord nových případů v kraji je z letošního 1. února, kdy bylo zjištěno 3085 případů nákazy.

Incidence, tedy počet nakažených na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní, stoupla v kraji v mezitýdenním srovnání zhruba dvojnásobně na dnešních 85 případů. V celé ČR na 100 tisíc obyvatel připadá za poslední týden 96 nakažených, což je nejvyšší incidence od konce dubna.

Nejvíce se nákaza podle ministerstva v Královéhradeckém kraji šíří v okrese Hradec Králové, kde za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel 102 nakažených. V ostatních okresech je v porovnání s republikovým číslem šíření epidemie podprůměrné. Na Rychnovsku, Jičínsku, Trutnovsku a Náchodsku bylo za posledních sedm dní zjištěno 87, 79, 77 a 70 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Od začátku pandemie v březnu 2020 se v kraji nakazilo 212 321 lidí, což představuje zhruba 39 procent obyvatel regionu. Z nemoci se vyléčilo 209 714 lidí a 2 178 jich zemřelo, uvedlo ministerstvo. Poslední úmrtí v kraji úřad eviduje 7. července.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, koronavirus, statistika, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, COVID-19, infekční onemocnění, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pacient, Jakub Sochor, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji opět stoupá počet nakažených. Za poslední týden dvojnásobně  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.