Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájemci o očkování si v Náchodě mohou nově vybrat ze dvou typů vakcín

Oblastní nemocnice Náchod nově nabízí zájemcům o očkování na výběr ze dvou očkovacích látek. Očkují tu vakcínou Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech a nově také očkovací látkou Spikevax od společnosti Moderna. Na tu je však potřeba se předem objednat v rezervačním systému.

„Protože se snažíme přinášet regionu v rámci našich možností to nejlepší, rozhodli jsme se nově nabídnout vedle nejpoužívanější vakcíny Comirnaty firem Pfizer/BioNTech také vakcínu Moderna. Právě tato očkovací látka totiž vychází z hlediska její účinnosti v čase nejlépe,“ uvedla Oblastní nemocnice Náchod.

Náchodská nemocnice vychází ze studie na odborném webu Science.org. Zmíněná studie srovnává mRNA vakcíny Comirnaty (Pfizer) a Modernu a vektorovou vakcínu Janssen z hlediska poklesu jejich účinnosti v čase. V tomto ohledu vychází nejlépe právě zmíněná vakcína Moderna, naopak nejvyšší pokles účinnosti studie ukázala u vakcíny Janssen, která je na rozdíl od ostatních očkovacích látek pouze jednodávková.  

Kdo má zájem o očkování vakcínou Moderna, musí si však dávku objednat a typ vakcíny zvolit v rezervačním systému. „Prozatím budeme očkovat Modernou ve středu a v pátek. Můžeme ji podat jako první dávku anebo jako třetí dávku (posilující) po jakékoliv jiné vakcíně,“ informuje nemocnice.

Podle České vakcinologické společnosti je právě o mRNA vakcíny zájem veřejnosti největší. A právě tyto vakcíny se nyní používají i na přeočkování třetí dávkou. „Přeočkovává se mRNA vakcínami, tedy vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna). Jiné vakcíny k přeočkování využívány nebudou. Tedy i osoba, která byla očkována například vakcínou Vaxzevria (AstraZeneca), bude přeočkována jednou z mRNA vakcín,“ uvádí Ministerstvo zdravotnictví.  

„Dle aktuálních údajů je spektrum nežádoucích účinků po přeočkování podobný těm, které se objevují po základním očkování. Stejně jako u všech léků bude EMA (Evropská agentura pro léčivé přípravky) nadále zkoumat všechny údaje o bezpečnosti a účincích vakcíny Spikevax (od společnosti Moderna),“ uvádí Klára Brunclíková, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Očkovací centrum je v náchodské nemocnici umístěno v pavilonu D, v bývalých prostorách po mamografii. Očkují tu ve všední dny od 9 do půl 12 a od 12 do 15 hodin. Lidem, kteří sem míří na očkování, nemocnice nabízí parkování zdarma na standardně placeném parkovišti pod vlajkami. „Pokud parkoviště opustíte do 30 minut od aplikace očkovací látky, parkujete zdarma. Při výjezdu se prokážete kartičkou, kterou si odnesete od očkování,“ informuje Oblastní nemocnice Náchod.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Oblastní nemocnice Náchod

Štítky očkování, koronavirus, nemocnice, Náchod, registrace, Moderna, vakcína, Pfizer, BioNTech, Oblastní nemocnice Náchod, Comirnaty, Spikevax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci o očkování si v Náchodě mohou nově vybrat ze dvou typů vakcín  |  Koronavirus  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.