Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na východě Čech tisíce lidí strávily víkend lyžováním

O víkendu na východě Čech lyžovaly ve skiareálech tisíce lyžařů. Návštěvnost byla průměrná až nadprůměrná. Na svazích je hlavně technický sníh, kvalitnější je především ráno, než se oteplí a povolí, řekliprovozovatelé lyžařských areálů.

Ve SkiResortu Černá Hora - Pec je v provozu 35 kilometrů sjezdovek. O víkendu přijelo do střediska kolem 15.000 lidí. "Otevřené jsou všechny hlavní sjezdovky, denně je možné vyrazit na večerní lyžování," řekla mluvčí areálu Zina Plchová. Ještě dva týdny bude hlavně ve všední dny v areálu volněji, pak začnou jarní prázdniny, dodala.

Teploty se přes noc v Hlinsku na Chrudimsku držely kolem nuly, sníh do rána ztuhl a lyžařské podmínky byly díky tomu lepší. Víkendová návštěvnost byla podle Roberta Vokáče ze skiklubu nadprůměrná, nikoli vynikající. Do areálu přijelo odhadem 1500 až 2000 lidí.

"Máme kvalitní zasněžování a po zkušenosti s letošní zimou ho ještě budeme doplňovat, jinak bychom letos byli bez sněhu. Letos jsme nepočítali mráz na dny, ale na hodiny. Lepíme to jak vlaštovka hnízdo," řekl Robert Vokáč.

Krkonošský skiareál ve Špindlerově Mlýně je otevřený z 90 procent. V příštích dnech se má nejspíš ochladit, provozovatelé chtějí zasněžit poslední zavřené sjezdovky, které jsou na Svatém Petru.

O víkendu do krkonošského střediska přijelo přes 10.000 lidí. Letošní sezonu je přírodního sněhu méně, většinou je na svazích technický sníh.

"V sobotu byl sníh trochu měkčí, v noci se ochladilo, v neděli byl ráno sníh umrzlý, jak to mají lyžaři rádi. Na sjezdovkách je 30 až 40 centimetrů převážně technického sněhu," řekl vedoucí skicentra René Hroneš.

Horský resort Dolní Morava má v provozu 8,5 kilometru sjezdových tratí z celkových 10,5 kilometru. V provozu jsou sjezdovky Slamník, Sněžník B, Kamila, Vyhlídková, U Slona, Ondráš a horní spojovací cesta. V průměru je na svazích 60 centimetrů sněhu. Běžkaři mají k dispozici 34 kilometrů tratí.

V Krkonoších je na hřebenech 20 až 50 centimetrů sněhu. Po oteplení se ochladilo a vznikla na povrchu ledová krusta. Na jižních a slunných svazích je sníh ve spodních vrstvách vlhký až mokrý. Aktuálně platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály, pravděpodobnost uvolnění laviny nízká.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, Pardubický, AUDIO, Česko, svah, sjezdovka, umělý sníh, Robert Vokáč, jarní prázdniny, Černá hora, okres Chrudim, Hlinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na východě Čech tisíce lidí strávily víkend lyžováním  |  Život a styl  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.