Počasí dnes13 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Nový TECH talent roku Tomáš Čermák sbírá ocenění i ve světě. Fyzika je jeho životem

Získal řadu významných ocenění doma i v zahraničí za výzkum a objevy v oblasti fyziky a tento týden se stal TECH talentem roku 2024. To je v kostce neobyčejný, teprve osmnáctiletý student Biskupského gymnázia v Hradci Králové Tomáš Čermák, který byl vždy velmi zvídavé dítě a zvídavost ho stále drží.

Už od dětství měl Tomáš Čermák přirozenou dětskou zvědavost. Měl také spousty speciálních zájmů a zůstalo to nakonec u fyziky. „Fyzika je o tom, že se učíte chápat a poznávat svět kolem sebe. A co se týče propojení s makroekonomií? Osobně vidím v Česku velký potenciál pro propojování průmyslu s výzkumem. Studium ekonomie je právě něco, co mně dalo opravdu hodně,“ říká nadšeně.

Tomáš se o sobě nestydí říct, že je autista. „Je velmi důležité o tom mluvit, protože každý autista je trošku jiný. To, že spousta lidí s touto diagnózou má v sobě velký potenciál a řadu věcí se dokáží naučit. Je velká škoda, že školským systémem takto propadne velké množství talentovaných dětí. Školský systém není připraven a mohou tak spadnout do systému speciálního vzdělávání, přestože pro ně nemusí být vhodný. Inkluze je strašně individuální pojem,“ zmiňuje.

Tomášovy úspěchy

Před rokem obsadil první místo v celostátní Energetické olympiádě. Jednalo se o projekt, který ocenily největší energetické firmy. Se studenty z týmu přišel s pěstováním řas na záchyt oxidu uhličitého a jejich dalšího využití. „Řasy v sobě obsahují asi 20krát více bio olejů než běžná biomasa, a ty se dají využít,vysvětluje se zájmem Tomáš. Získal také prestižní mezinárodní cenu AP Scholar Award za mimořádné výsledky v oblasti fyziky a ekonomie, kterou mu předal ředitel College Board. Tomáš se stal také jedním z 35 studentů světa, kteří složili zkoušku makroekonomie perfektně. Ročně ji přitom skládá téměř 200 tisíc studentů z celého světa. Do té doby absolvoval online americká studia AP kurzů vysokoškolské úrovně, které se studují přes Centrum pro talentovanou mládež. „Šlo o čtyři semestry fyziky, dva semestry makroekonomie a matematické analýzy,“ říká Tomáš.

Loni na podzim se mu také povedlo uspořádat vědeckou expedici, kterou chystal několik měsíců. Cílem bylo určit mimo jiné výskyt radioaktivního izotopu cesia v půdě, téměř 40 let po Černobylském spadu. „Spektometrem, který jsem vyrobil, jsme zkoumali půdu ve Ždárských vrších, které byly jednou z výrazněji zasažených lokalit u nás. Pro tuto práci se mi podařilo získat i podporu Jihočeské univerzity a Státního ústavu pro jadernou bezpečnost,“ vysvětluje Tomáš.

Projektům dal stopku, ale ne na dlouho

Všechny projekty, do kterých se kdy pustil, začaly tím, že je měl jako hobby a odpočinkovou záležitost. „Postavil jsem spektrometr a najednou z toho vznikla podpora se Státním ústavem pro jadernou bezpečnost a celá výzkumná expedice. A úplně podobně to šlo i s řasami. Tehdy jsem si řekl: Jo, budeš si na balkóně pěstovat řasy. Bum a byl z toho projekt pro energetickou olympiádu. To samé bylo i s plazmou. Už jsem si tedy říkal a dost, nemůžu rozjet další projekt, to už nedám. Nakonec mi to nedalo a stejně jsem další projekty přidal,“ vypráví se smíchem.

Expedice se uskutečnila pod hlavičkou Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu, která byla Tomášovi udělena letos v lednu. Z výsledků měření vznikne v budoucnu také publikace, která se zabývá využitím amatérské dozimetrie a spektrometrie v radiační bezpečnosti.

Tomášovi se ale podařilo v letošním roce víc věcí. Oficiálně se z něj stal výzkumný stážista Akademie věd, konkrétně Fyzikálního ústavu. Je součástí týmu, který se zabývá využitím umělé inteligence ve fyzice a konstrukcí neurálních sítí, které by připomínaly lidský mozek, ale využívaly magnetických materiálů. Jeho snahou je, aby umělá inteligence stavěla novou generaci umělé inteligence.

Tomáš založil také studentský projekt, který má za cíl usnadnit studium nejen jiným samostudentům, jako je on, ale i denním spolužákům. Jde o výsledek sedm let kompletního samostudia na gymnáziu. „Dokonce vím i o školách, které mé stránky využívají k výuce chemie a fyziky,“ zmiňuje.

Mimo jiné také získal Cenu Učené společnosti České republiky. Už sedmnáct měsíců se zabývá prací na vlastním výzkumném tématu plazmové fyziky a v tomto výzkumu získal i spolupráci s Ústavem fyziky plazmatu Akademie věd České reoubliky, Masarykovy univerzity a Jihočeské univerzity. „Jde o prototyp levného zařízení, které dovede zlikvidovat 98 % bakterií během tří minut a je určený pro šetrnou dezinfekci. Dokáže snížit koncentraci psychoaktivních látek, antibiotik a jiných léků ve vodě,“ říká.

Jeho vědecká práce vyhrála v květnu nominaci Královéhradeckého kraje do celostátního kola Středoškolské odborné činnosti a aby toho nebylo málo, umístil se v žebříčku TOP 4 středoškoláků roku. V červnu obsadil druhé místo v soutěži České hlavičky za výzkum přispívající udržitelnému rozvoji a dostal pozvání na mezinárodní konferenci Physics at Nanoscale.

Nově je i Tech talentem roku 2024

Tomáš sbírá jednu cenu za druhou a jeho nadání bylo oceněno další prestižní cenou. Tento týden v úterý se stal TECH talentem roku 2024. Jedná se o prestižní ocenění pro studenty talentované na přírodní vědy, technologii, techniku, matematiku a informační teechnologie. „Myslím, že jsem dostal nominaci za všechny své aktivity. Dozvěděl jsem se to teprve v pondělí, takže jsem to v tom zmatku ještě nestihl vstřebat, ale úterní vyhlášení na konferenci Česko Budoucnosti bylo krásné, spousta inspirativních lidí, firem a dalších organizací na jednom místě. Moc si tohoto ocenění vážím, protože to může znít jako cliché, ale ta cena vám říká "toho, co dělám si někdo váží a připadá mu to důležité," říká s nadšením a zapálením do své činnosti.

Tomáš Čermák (vlevo) s oceněním TECH talent roku. Foto: Marianna Kohoutová

Hlavu si čistí ručními pracemi

Tomáš o sobě tvrdí, že je workoholický člověk a do všeho je ponořen od osmi hodin ráno do sedmi do večera. „Když jsem vloni jel výzkumný projekt, tak už mi z toho začalo hrabat. Začal jsem nejdřív drhat, potom háčkovat. To se mi povedlo uháčkovat i maskota celého výzkumu v měřítku 1:250 tisícům, bakterii E-coli. Na Nový rok jsem se pustil do paličkování krajek a skončilo to u letos u vyšívání,"  prozradil na závěr Tomáš Čermák.

Ohodnoť článek

Foto Jana Plavec, Zdeněk Tichý

Štítky ocenění, Tomáš Čermák, fyzika, projekt, výzkum, studium, řasy, umělá inteligence, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Biskupské gymnázium, Hradec Králové, TECH talent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový TECH talent roku Tomáš Čermák sbírá ocenění i ve světě. Fyzika je jeho životem  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.