Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Věnují se fyzice a dělají ji zábavnější, za svůj úspěch ale považují manželé Křížovi fungující rodinu a zdravé děti

Milovníci fyziky. Tato dvě slova vystihují a spojují manželský pár Křížových. Michaela Křížová učí pedagogy u nás v regionu, jak zábavně učit fyziku, aby pak bavila i studenty. Jan Kříž, děkan Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové, se zabývá nadanou mládeží v oblasti fyziky a s fyzikálními olympioniky procestoval kus světa. Pro tento měsíc se díky tomu stali našimi neobyčejnými.

Jan Kříž je rodilý Hradečák. Se svoji současnou ženou Michaelou, která pochází ze Znojma, se poznal na matfyzácké koleji, když šel studovat Matematicko-fyzikální fakultu v Praze. V hlavním městě společně s doktorským studiem a po krátkém působení v Akademii věd ČR strávil deset let. „Pak se objevila příležitost k návratu do Hradce Králové, to už společně s mojí paní, i když jsme se brali až o dva roky později v Hradci,“ vzpomíná Jan Kříž.

Michaela Křížová učí pedagogy, jak zábavně učit fyziku, aby nebyla pro studenty jen nudným předmětem založeným na převodech jednotek a vzorečcích „Proto se snažím svým žákům na gymnáziu i studentům učitelství na vysoké škole ukázat, jak krásná a pestrá fyzika a její výuka je. Pokusy jsou velmi důležité, protože díky nim si žáci vše prakticky vyzkouší a hlavně pochopí, jak fungují věci a jevy kolem nás. Učitelé jednoznačně kladně hodnotí přínos experimentování pro žáky, to určitě nikdo popírat nebude. Ale je nutné pokusy provádět promyšleně a systematicky, nemá to být zábava, učitelé musí mít jasný cíl, proč daný experiment do hodiny zasadí,“ vysvětluje Michaela Křížová.

Díky fyzikálním olympiádám má procestovanou řadu zemí

Manžel Michaely pracuje s nadanými studenty a na starosti má světovou fyzikální olympiádu. Když začal jezdit s olympioniky, psal se rok 2007. Mezinárodní fyzikální olympiáda se postupně konala v Iránu, Vietnamu, Mexiku, Chorvatsku, Thajsku, Dánsku, Kazachstánu, Indii, Švýcarsku, Indonésii, Portugalsku a Izraeli. Kvůli covidovým opatřením se nekonala jen v roce 2020. Když ji o rok později organizovali litevští pořadatelé na dálku, pravidla byla striktní. „V místnosti, kde studenti soutěžili jsme museli mít nainstalovaných dvanáct kamer, v té samé místnosti jsme museli jejich řešení pod dohledem naskenovat a odeslat komisím opravovatelů. Zajímavé bylo i rozeslání experimentálních aparatur do celého světa. V roce 2022 se měla olympiáda konat v Bělorusku, což z pochopitelných důvodů nebylo možné. Na poslední chvíli se organizace ujali opět Švýcaři, ale díky krátké době na přípravu to zvládli opět jen v online režimu,“ říká Jan Kříž.

Využili totiž nabídku německých kolegů a soutěžili z Hamburku, z fyzikální laboratoře DESY, kde se kromě Němců potkali i se Slovinci, Dány a Estonci. V letošním roce se vše vrátilo do normálu a mezinárodní olympiáda proběhla standardně, a to v japonském Tokiu. „Naši studenti se pravidelně pohybují ve třetině neoficiálního pořadí států, a to jak v celkové výsledkové listině, tak v rámci zemí Evropské unie. Je vidět, že stále máme velice nadané žáky, ale jejich počet se bohužel snižuje,“ posteskl si.

Kromě fyzikální olympiády je zapojen i do Evropské olympiády experimentální vědy, se kterou už stihl procestovat téměř celou Evropskou unii a tuto soutěž už dokonce dvakrát zorganizovali v Hradci Králové.

Manželé Křížovi zbožňují sportovně laděné dovolené

Když ale budeme mluvit o obou manželích a o tom, co považují za životní úspěch, nezaznělo slovo fyzika. „Určitě fungující rodinu, dvě zdravé děti,“ shodují se. Oba navíc rádi cestují. Jan Kříž navštívil kromě Austrálie všechny kontinenty světa a každá z cest je pro něj poučná a snaží si z ní vždy něco vzít. „Takže třeba vím, že největší bídu jsem neviděl ani v jižní Americe, ani v Africe, ale v Indii. Rád poznávám místní zvyklosti a kulturu, způsob života místních lidí, rád ochutnávám lokální jídlo. Srdeční záležitostí bude zřejmě Japonsko, kam se od roku 2004, kdy jsem tam byl poprvé, vracím poměrně často. Japonsko je skvělým místem pro vědeckou práci na univerzitách, i když konkurenční prostředí je tam velmi tvrdé. Zároveň miluji japonskou kuchyni. Obávám se ale, že dlouhodobě bych tam žít nedokázal. Už proto, že mám kamaráda, absolventa naší hradecké univerzity, který v Japonsku trvale žije již více než deset let. Jsme spolu v kontaktu, občas se potkáváme a vím, že to tam nemá lehké,“ zdůrazňuje.

Na společné dovolené moc nelelkují. Podle Jana Kříže jde o sportovně založené dovolené, ideálně s výlety do přírody. „I když jsme několikrát byli na pobytu u moře, ale ten jsme si vždy okořenili nějakým výletem po okolí. Třeba řecký ostrov Kos jsme poznávali na vypůjčených kolech,“ vzpomíná.  A co na to jeho manželka? „Souhlasím, rozhodně akční dovolená. Pro mne nejlépe pěší turistika, hory, skály nebo výlety do přírody na kolech. Ale dva dny lenošení u moře s dobrou knížkou zvládnu taky,“ zakončuje náš rozhovor.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv manželů Křížových

Štítky neobyčejný, fyzika, zábava, Jan Kříž, Michaela Křížová, manželé, olympijské hry, Přírodovědecká fakulta Univerzity Hradec Králové, Japonsko, Evropská unie, Hradec Králové, výlet, Indie, UHK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Výborně,jen tak dál,toto je záslužná činost!!!!!!!!!

Úterý, 31. října 2023, 09:49Odpovědět

Věnují se fyzice a dělají ji zábavnější, za svůj úspěch ale považují manželé Křížovi fungující rodinu a zdravé děti  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.