Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Už dvacet let jezdí moto trial, loni se Martin Matějíček blýskl i ve finále Česko Slovensko má talent

Martin Matějíček studuje na Univerzitě Hradec Králové Informační a znalostní management. Asi málokdo by do něj řekl, že je vášnivým jezdcem moto trialu. Po několik ročníků zazářil jako mezinárodní mistr České republiky v třídě Junior a od roku 2016 i jako mezinárodní mistr. V loňské sezóně získal první místo na Trialu národů. V neposlední řadě jsme ho mohli vidět, jak svůj um předvádí i v soutěži Česko Slovensko má talent, kde se se svým kamarádem probojoval do finále. Je proto naším prvním neobyčejným pro tento rok.

Už jako malému chlapci mu nebyla motorka cizí. S motokrosem, který jezdil jeho strýc a bratranci, začínal v pouhých pěti letech. Tehdy se psal rok 2001 „K moto trialu jako takovému mě o dva roky později přivedl můj tatík, který ho dříve jezdil závodně. Jakmile mi pořídil první trialku, tak mě to chytlo a motokrosovou motorku jsem už nikdy nevytáhnul,“ vzpomíná.

Trialu se tedy věnuje už od roku 2003.  Ve stejném roce absolvoval i své první trialové závody. „Ty byly v Tehově u Prahy a moc si to popravdě nepamatuji, bylo mi sedm let. Vlastně si pamatuji jen vyhlášení. Byl jsem poslední,“ směje se Martin.

 „Trial je neuvěřitelně komplexní a dá se mu věnovat hned v několika rozdílných směrech, tak to ani tak neomrzí. Je to prostě zábava.“

Nízkorychlostní sport na speciálních motocyklech provozuje rovných dvacet let. Co tedy musí takový jezdec zvládnout? Projíždí v závodech přírodní nebo uměle vytvořenou dráhu s překážkami. „Cílem je vyhnout se pádům, vyloučené jsou i doteky země nohama a nesmí být poškozeno značení trati. Vítězem se stává ten, kdo má nejmenší počet trestných bodů“, vysvětluje.

V soutěžích se umisťuje často

Rok co rok se účastní řady soutěží. Jde o seriál Mistrovství České republiky, Mistrovství Evropy a Trial národů. Nenechá si ujít ani závody Mistrovství světa a jiné soutěže v České republice nebo ve státech okolo.

V roce 2013 obsadil sedmé místo na Mistrovství světa v kategorii „Youth 125ccm“
Na Trialu národů v kategorii „INTERNACIONAL“ získal první místo v letech 2012, 2015, 2018 a 2022.
V roce 2014 se stal Vicemistrem v kategorii „PRO“
Rok 2016 mu patřilo v kategorii „CHAMPIONSHIP“ na Mistrovství Evropy šesté místo.
Mezinárodním mistrem České republiky ve třídě Junior se stal v letech 2011, 2013, 2015 a 2016
Mezinárodním mistrem České republiky je od roku 2016 až do roku 2022

„Je to můj již sedmý titul a jelikož je sedmička mé oblíbené číslo, tak mám vnitřně tak nějak splněno,“ dodává s úsměvem.

Veškerá Martinova práce se točí okolo moto trialu. Věnuje se exhibičním vystoupením všude po světě. Poskytuje individuální kurzy a aby toho neměl málo, podniká v oblasti vývoje, výroby a prodeje součástek z uhlíkového vlákna přímo pro trialové motocykly.

Začali jsme se tomu věnovat s kolegou již před deseti lety a postupně se stále rozšiřujeme. Do budoucna plánuji i nějaké další pracovní projekty, ale až přijde ten správný čas, momentálně na to ani nemám kapacitu,“ přiznává při svém pracovním vytížení.

Mezi koníčky patří i jóga

Kromě motorek se věnuje cyklistice, v zimě jezdí na běžkách, občas zajde na jógu či nějaké mobility cvičení. „Mimo sport vlastně ani žádné koníčky moc nemám, tedy snad jen pití kafe a investování na akciovém trhu, jestli se to dá brát jako koníček,“ směje se.

Studiu se vždy věnuje v mezičase. Jedná se do jisté míry o jakýsi relax vzhledem k tomu, že je to něco odlišného od zbytku jeho aktivit.

Finalista v soutěži Česko Slovensko má talent

Účast v soutěži Česko Slovensko má talent vznikla spontánně. „Účastnili jsme se jí společně s Vaškem Kolářem, který se věnuje trialu na kole. Známe se skrze naše sporty v podstatě už od mala. Trénovali jsme spolu, natáčeli různé video projekty. Vašek se této soutěže účastnil již v roce 2019 – tenkrát v bandě tří kluků na kole pod názvem Bike O'Clock. Letos Vaškovi volali s tím, jestli by se nechtěl zúčastnit znovu a vystoupení nějak poupravit. Načež oslovil mě. Moc se mi do toho nechtělo, ale pak jsem si řekl, že vlastně proč ne a odkýval jsem to,“ vypráví Martin.

To, že se budou účastnit natáčení se dozvěděli týden před akcí. „Naštěstí se oba exhibičnim vstupům věnujeme, takže to nebyl z tohoto hlediska až takový problém. Den před akcí jsme se sešli na parkovišti, rozestavěli překážky a natrénovali jsme si společné vystoupení.“

V prvním kole soutěže dostali od poroty zlatý buzzer a postoupili rovnou do finále, které bylo živě koncem listopadu loňského roku. „Tam již hlasovali diváci a dle interních informací jsme skončili na čtvrtém místě z osmi soutěžících,“ vzpomíná a dodává: „V podstatě je mi jedno, kolikátí jsme byli. Důležité je, že jsem zažil spousty legrace a nezapomenutelných zážitků. Obecně účasti rozhodně nelituji, ba naopak. Jsem spíše smutný, že už to skončilo. Nicméně z druhé stránky je pravda, že pro nás ta účast byla obecné celkově dost složitá. Není to pro naše sporty moc dimenzováno. Podium je hodně malé, podlaha kluzká a byl problém tam vůbec nějak nacpat všechny překážky,“ vysvětluje náročnost.

Na otázku, jestli Martina baví více závodění nebo soutěže typu Česko Slovensko má talent, zazněla jednoznačná odpověď. „To se nedá vůbec porovnávat. Jsou to v podstatě dva úplně odlišné světy. Na závodech jde čistě o výkon, počítají se trestné body a je to fyzicky velmi náročná aktivita. V případě Talentu či exhibic jde spíše jen o to pobavit lidi a užít si to.“

Martinovo motto je pro neznalé trialu poněkud nečitelné. Zní následovně: Gas Gas txt 300cc. Co to tedy znamená? „Pokud nevíš, jak se dostat přes překážku, zařaď trojku a dej plnej.“  

Martin zatím vyloženě vytoužené cíle nemá a vše nechává náhodě. „Každopádně chci, aby mi i nadále sloužilo zdraví a abych mohl dělat to, co mě baví,“ zakončuje náš rozhovor s úsměvem na tváři.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Martin Matějíček

Štítky neobyčejní, Martin Matějíček, finále, Česko, soutěž, Česko Slovensko má talent, Hradec Králové, sport, Evropa, Praha, neobyčejní, UHK, moto trial

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už dvacet let jezdí moto trial, loni se Martin Matějíček blýskl i ve finále Česko Slovensko má talent  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.