Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Sezóna klíšťat se pomalu blíží. Jak ochránit zvířecí miláčky před nebezpečnými parazity?

PR článek

Váháte, jestli vašemu čtyřnohému miláčkovi pořídíte raději obojek anebo v pravidelných intervalech budete aplikovat účinnou látku z pipetky? Po přečtení našeho článku budete mít určitě jasno.

Nová sezóna je tu

Každoročním dilematem zodpovědného majitele je správný výběr vhodných preparátů, které působí proti vnější parazitům, a která také ochrání naše čtyřnohé miláčky právě před klíšťaty.

Antiektoparazitika jsou léčiva, která fungují proti zevním parazitům, kam patří blechy, klíšťata, všenky, vši, střečci apod. Rozdělujeme je do jednotlivých skupin z hlediska obsahu jednotlivých účinných látek, způsobu aplikace a samozřejmě i druhu cílového zvířete (pes nebo kočka).

Mezi léčivé látky, které jsou v ektoparazitikách hojně využívány je vhodné zmínit ivermectin, který se používá nejen ve veterině, ale i v humánní medicíně. Působí na larvy střečků, zákožky svrabové, vši, všenky i klíšťata. Je ale vysoce toxický pro kočky a nesmí se rovněž podávat kojícím fenám. Březím samicím podáváme nejdéle 28 dní před porodem. Z organismu se vylučuje pomalu postupně po dobu cca tří týdnů.

Spot- on

Spot-on neboli pipeta, kterou majitel aplikuje přímo na kůži v oblasti mezi lopatkami psa. U velkých plemen je vhodné aplikovat přípravek po celé délce páteře, aby se zachytilo větší množství roztoku. Doba působení při této metodě je v závislosti na použité účinné látce přibližně jeden měsíc. Ideální jsou ty pipety, které nabízejí široké spektrum účinků proti celé škále parazitů. Ochrání totiž vašeho pejska zároveň proti blechám, klíšťatům a larvám. V některých případech dokonce může fungovat i jako odčervení od vnitřních parazitů. Přípravky, které mají repelentní účinek proti klíšťatům a hmyzu obecně jako např. Frontline spot-on TRI-ACT, jsou velmi ceněné, protože klíšťata mohou přenášet závažné onemocnění zvané babezióza nebo anaplazmóza.

Postup při aplikaci Spot-onu na zvíře

Pipety se aplikují dle aktuální váhy vašeho hafana. V případě předávkování se ovšem mohou vyskytnout příznaky otravy. Je proto důležité hlídat jak váhu, tak věk pejska – pro štěňátka je třeba vybrat něco víc šetrného a bezpečného např. Frontline Combo nebo Stronghold.

Obojky

Antiparazitní obojky pro každého psa

Tento typ ochrany je velmi oblíben z hlediska délky jeho působení, protože ve většině případů vám vydrží celou sezónu, od jara do podzimu. Pejsek by měl mít obojek permanentně nasazený a ten by měl mít kontakt přímo s kůží, avšak nezapomínejte na tzv. „vůlí na dva prsty“, aby obojek nebyl příliš těsný.

Pokud se Váš pes rád koupe, je vhodné se poohlédnout po voděodolném typu obojku např. obojek Kiltix, obojek Scalibor a mezi chovateli velmi oblíbený obojek Foresto. Některým, hodně chundelatým plemenům nemusí však obojek stoprocentně fungovat, pak je vhodné zvážit kombinaci s aplikací spot-onu.

Správně nasazený obojek se má dotýkat kůže a mít vůli

Tip pro chovatele: Pozor na obojky na přírodní bázi, často mohou u citlivých pejsků, ale i jejich majitelů, způsobovat kožní alergickou reakci ve formě vyrážky. V takovém případě je doporučeno ihned přípravek přestat používat! Někdy také mohou uvolňovat specifickou vůni, která pro citlivější jedince není nikterak příjemná.

Šampony

Jejich použití je vhodné v případech, kdy je zvíře napadeno např. všenkami, které upevňují svá vajíčka přímo na jednotlivé chlupy pejska. Ovocidní a larvocidní účinek s přídavkem vitamínů má například Arpalit Neo šampon antiparazitní s bambusem.
Značnou nevýhodou je jejich délka působení, která se pohybuje pouze v rámci dnů (3-5) v závislosti na použitém přípravku. Navíc nepůsobí na vývojová stádia parazitů, které se vyskytují v kobercích a pelíškách zvířat, zde je nutné přistoupit k radikální očistě, pomocí dalších přípravků.

Šampony se aplikují na vlhkou srst a pokožku, pořádně se napění a nechají působit (délka působení závisí na druhu přípravku) a poté se opláchnou vodou.

Šampony a spreje jako další forma boje s parazity

Spreje

Délka působení účinku sprejů je opět velmi krátká (3 - 5 dní), ale dají se použít jako doplněk antiparazitární terapie, tzn., že je lze použít na deky, pelíšky či koberce v domácnosti. Aplikaci můžete provádět přímo na zvíře nebo použít rukavice, kdy na ně nastříkáte sprej a s jejich pomocí přípravek vetřete a vmasírujete do kůže zvířete. Arpalit NEO sprej/pěna, Frontline sprej. Ten je vhodný i pro štěňata.

Tip pro chovatele: Při zablešení domácnosti bude pro majitele vhodným doplňkem například Bio Kill sprej, který je vhodný na aplikaci do okolního prostředí (deky, pelíšky, koberce, pohovka, prádlo, …). Nikdy ho však nepoužívejte na zvíře!


VŽDY se poraďte se svým veterinářem, jaké antiparazitární přípravky lze kombinovat, abyste se vyhnuli nežádoucím účinkům nebo dokonce i otravě zvířete!

V případě, že Vaše zvířátko trpí jaterním, ledvinovým či jiným onemocněním, vždy se před podání antiektoparazitik poraďte se svým veterinářem.

Dnes jsou na trhu i tabletky (Bravecto, Comfortis, Simparica), které též fungují proti vnějším parazitům. Jsou však k dostání pouze u veterinárních lékařů. Některé mají depotní účinek, který trvá až tři měsíce. Je však vhodné zvážit jejich podání z důvodu bezpečnosti přípravku – nedoporučuje se používat u epileptiků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky drbna chovatelka, váš chovatel, Antiektoparazitika, ochrana, blechy, klíšťata, obojky, pipety, šampony, spreje, parazitismus, klíště, účinná látka, Březí u Týna nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezóna klíšťat se pomalu blíží. Jak ochránit zvířecí miláčky před nebezpečnými parazity?  |  Chovatelka  |  Drbna  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.